Intro

Välkommen till dagens Syre!

Äter du veganskt? Och har koll på din konsumtion av nötter, kaffe, olivolja och choklad? Då har du kommit en bra bit på vägen mot att äta på ett sätt som planeten klarar. De allra flesta svenskars mat använder dock alldeles för mycket åkermark och ger stora utsläpp av växthusgaser. En ny studie visar att det ser allra värst ut vad gäller den biologiska mångfalden. Och bovarna är inte bara köttet och mjölkprodukterna. I dagens Zoom har vi träffat Emma Moberg från Sveriges lantbruksuniversitet, som studerat vår mat i relation till de planetära gränserna.

Konceptet om planetens gränser utvecklades av en grupp forskare under ledning av Johan Rockström vid Stockholm resilience centre. Tanken är att det finns nio olika miljöproblem som alla har ett eget gränsvärde, om detta överskrids kan effekterna bli oöverskådliga.

Och omställning behövs och pågår på alla fronter. I dagens Syre kan du också läsa om hur ny sol och vind nu är billigare än ny kolkraft, och hur angeläget det är att vi gör något åt vägtrafiken – även ur ett mikroplastperspektiv.

Trevlig läsning!