Radar · Migration

Migranter får EU-pengar för att återvända

Förhållandena på de grekiska öarna är fruktansvärda, enligt EU-kommissionären Ylva Johansson.

Läget på de grekiska öarna är akut. Nu svarar EU med att höja summan pengar som så kallade ekonomiska migranter får när de återvänder till sina hemländer. Den som lämnar EU och de grekiska öarna kan få 2000 euro.

– Flyktingar kommer inte återvända, förstås, de kan inte återvända, men ekonomiska migranter som kanske vet att de inte kommer få bifall på sin asylansökan kan kanske vara intresserade av att göra det, sa EU:s migrationskommissionär till en liten grupp reportrar, skriver The Guardian. 

De som befinner sig på de grekiska öarna kommer nu kunna få 2000 euro istället för 370 euro i ett så kallat återvändandebidrag. Pengarna kommer från bland annat EU via den internationella migrationsorganisationen IOM. Även de migranter som befinner sig på fastlandet ska erbjudas mer pengar än de vanliga 370 euro som utbetalas, men inte lika mycket som de som återvänder från öarna. Pengarna ska tas från det stödpaket på 700 euro som EU-kommissionen beslutade om tidigare i år.

EU-kommissionen hoppas att omkring 5000 personer ska tacka ja till erbjudandet och lämna öarna. Enligt Ylva Johansson är situationen på de grekiska öarna ”fullkompligt oacceptabel”, rapporterar The Guardian.

Sedan 2016 har 18 151 personer valt att återvända till sina hemländer från Grekland. Av dessa befann sig bara 3927 personer på öarna.

Termerna flykting och ekonomisk migrant är mycket omdiskuterade och kritiserade i människorättskretsar. De som kvalificerar som flyktingar anses av många vara ”riktiga skyddsbehövande”, medan en ekonomisk migrant snarare flyr på grund av att den söker ett bättre liv. Personen som anses vara en ekonomisk migrant kan fly från extrem fattigdom eller svält.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV