Energi · Mat med Jenny

Syres stora korvtest: Låg standard på veganska korvar

Endast fantasin sätter gränsen för hur en grillkorv kan pimpas.

Efter 20 år i vegansvängen har det inmundigats relativt mycket korv. Utbudet i Sverige har varit uselt men precis som med andra produkter inom vegosegmentet, har korvfrekvensen ökat kraftigt de senaste åren. Men hur är kvaliteten egentligen?

Syre testar nio veganska korvar från olika varumärken. ICA bidrar med två varianter, tack vare dessa två helt skilda karaktärer. Vi har besökt tre stora konventionella matbutiker i centrala Göteborg, men tyvärr har några välkända märken lyst med sin frånvaro.

Slutsatsen som är lätt att dra, efter att ha sammanställt betygen, är att ingen av korvarna håller måttet. Ingen korv knep en 5:a eller ens en 4:a. Tipset är att besöka mindre specialbutiker i storstadsområdena eller beställa på nätet. Där finns bland annat varumärken som Taifun, Viana och Wheaty. Svenska producenter har lite att lära.

 Allt fler korvar hittas nu i kyldisken: ICA, Coop, Vegme, Astrid och aporna och Peas of heaven
 Allt fler korvar hittas nu i kyldisken: ICA, Coop, Vegme, Astrid och aporna och Peas of heaven. Foto: Jenny Luks

Anamma Vegokorv

Fryst korv baserad på soja.
Anammas korvar är nästan standard i var vegans frys. Kanske förtjänar den inte den platsen, men den slinker lätt ner i kundkorgen. Korven kan absolut inte tinas före stekning. Den är mest en smet som kräver en rejäl åktur i pannan. Saknar egentligen korvkänsla men smakar helt okej.
Vikt: 840 g
Cirkapris: 75 kronor
Betyg: 2,5 av 5

BÄST: Astrid och aporna Mild chörizo

Kyld korv baserad på soja och vete.
Det här är korven som gjorde succé på 7-Eleven en gång i tiden. Faktum är att den funkar än, trots alla nya spännande sorter. Det säger en del om nivån i testet eftersom den faktiskt har en rätt tråkig konsistens. Degig och mjuk, men enda korven som faktiskt har rejält med kryddor.
Vikt: 330 g
Cirkapris: 35 kronor
Betyg: 3,5 av 5

Beyond meat Sausage

Fryst korv baserad på ärtor och bönor.
Vi slänger in det världsberömda varumärket Beyond meat i pannan, även om det inte precis är en hot dog. Den här knubbisen ryms inte i ett korvbröd. Korven har ett köttigt bett och passar kanske med sås och potatis, men något slags ört bidrar med en tråkig bismak som dröjer sig kvar.
Vikt: 300 g
Cirkapris: 85 kronor.
Betyg: 2,5 av 5

Coop Grillkorv

Kyld korv baserad på potatisstärkelse.
Coops korv lyckas med konststycket att inte ha några korvtypiska ingredienser. Det här är en neutral korv, både till smak och utseende. Inga särskilda bismaker, men konsistensen är verkligen i en egen liga. Det känns som nåt man vill skära ut figurer ur. Det känns inte som mat.
Vikt: 240 g
Cirkapris: 31 kronor
Betyg: 2,5 av 5

ICA Grönsakskorv

Fryst korv baserad på grönsaker och vete.
Det här är testets mest udda korv. Den består av grönsaker och försöker inte efterlikna köttkorv. Dock skulle resultatet kunna vara roligare än så här. Konsistensen är för grynig och den smakar egentligen inget särskilt. Hur ser målgruppen ut för denna skapelse?
Vikt: 330 g
Cirkapris: 35 kronor
Betyg: 2 av 5

Testets frysta korvar består av Anamma, Beyond meat, Oumph och ICA
Testets frysta korvar består av Anamma, Beyond meat, Oumph och ICA. Foto: Jenny Luks

SÄMST: ICA Vegogrillare

Kyld korv baserad på ärtor.
Precis som i matlådetestet får ICA bottenbetyget. Visst finns det många som gillar ärtkorv – eller som lärt sig stå ut – men den här korven har en så pass distinkt ärtsmak att ingen topping i världen kan rädda den. Dessutom är den för tjock för att själva korvsmeten ska få stadga ända in i mitten.
Vikt: 280 g
Cirkapris: 35 kronor
Betyg: 1 av 5

Oumph Banger

Fryst korv baserad på soja och ärta.
Banger har ett tydligt skinn av alger och korvarna ylar högt i pannan när man vänder dem. Att bita i skinnet är kul och konsistensen känns bra, men den skrynklar sig lätt. Korven är främst baserad på soja men av någon anledning tränger ärtan igenom väldigt tydlig, men är godare än rena ärtkorvar.
Vikt: 300 g
Cirkapris: 40 kronor
Betyg: 3 av 5

Peas of heaven Grillkorv

Kyld korv baserad på ärtor.
Peas of heaven var de första som i större skala satsade på ärtan, dessutom i hela sitt sortiment. De har flera korvvarianter och testet satsar på grillkorven. Många uppfattar denna som en neutral korv, men den ärtiga bitterheten tar över och dröjer sig kvar. Och konsistensen är gnissligt märklig.
Vikt: 300 g
Cirkapris: 40 kronor
Betyg: 1,5 av 5

Vegme Grillkorv

Kyld korv baserad på ärta och solros.
Vegme är rätt kaxiga gällande sin korv så förväntningarna är höga. Att de frångått sojan och valt ärtan som bas är dock obegripligt. Vegmes typiska rökighet gör att den sticker ut och kniper ett högre betyg. Kul skinn men som skrynklar sig efter en längre sväng i pannan och ser ut som en ledsen morot.
Vikt: 350 g
Cirkapris: 60 kronor
Betyg: 3 av 5

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV