Radar · Politik

SvD-reporter bakom Sabuni-avslöjandet: ”Det pågår smutskastning mot mig”

Nyamko Sabuni har avfärdat kritiken om att lobbyister legat bakom politiska förslag.

Svenska Dagbladets reporter Annie Reuterskiöld avslöjade hur Nyamko Sabuni påverkats av lobbyister. Sedan dess har journalisten hyllats – men också anklagats för att vara del av en ”orkestrerad kampanj”.

När Nyamko Sabuni presenterade ett L-förslag om en elektrifieringskommission i Almedalen 2019, var det en produkt av PR-byrån Nordic public affairs som lastbilstillverkaren Scania anlitat. Det avslöjade reportern Annie Reuterskiöld i Svenska Dagbladet i förra veckan. PR-byråns grundare Johan Jakobsson har varit partisekreterare för dåvarande Folkpartiet och pekas i artikeln ut som en av hjärnorna bakom Sabunis kampanj för att bli partiledare.

Granskningen har hyllats för att lyfta upp osunda kopplingar mellan politiker och lobbyister i ljuset. Flera borgerliga opinionsbildare har dock kritiserat artikeln.

Bland kritikerna finns Fokus chefredaktör Johan Hakelius. Han anser att den interna kritik mot Nyamko Sabuni som framförs anonymt i artikeln handlar om att den falang som förlorade kampen om partiledarposten fortfarande inte accepterar hennes ledarskap. Men Annie Reuterskiöld påpekar att hon använt sig av källor som är av varandra oberoende, både från partiet och från PR-byråer.

– Eftersom en stor del av kritiken från partiledningen har varit att det här skulle kunna avfärdas som internt missnöje, så tycker jag det är viktigt att påpeka att källorna inte bara kommer inifrån partiet, säger hon till tidningen Journalisten.

"Orkestrerad kampanj"

Dagens Opinion gick ännu längre i sin kritik av granskningen. I en artikel påpekar sajten att Annie Reuterskiölds sambo varit chef för Socialdemokraternas kommunikationsbyrå Studio 68. ”Det kan ju uppstå funderingar om er artikel om Nyamko Sabuni är en del av en orkestrerad kampanj. Hur ser du på det?” skriver Dagens opinion i ett mejl till Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg som man publicerar.

– Jag tycker att det är synd att det uppenbarligen pågår en smutskastningskampanj mot mig som journalist som ifrågasätter min professionella integritet på orimliga grunder, säger Annie Reuterskiöld till Journalisten.

Nyamko Sabuni har inte velat låta sig intervjuas av Svenska dagbladet, men i Svt:s Morgonstudion avfärdade hon i måndags kritiken och menade att förslaget om en elektifieringskommission egentligen inte var ny politik och att hon använt sig av sina egna erfarenheter från näringslivet.

– 2017 fattade Liberalerna beslut på sitt landsmöte att vi ska elektrifiera transporter. 2019 när jag blev vald hade jag haft sex, sju år i näringslivet där jag sett vad som händer i Scania, Volvo, på Vattenfall och Trafikverket, sa Nyamko Sabuni i Morgonstudion.

Samtidigt gick hon hårt åt de liberaler som pratat med Svenska Dagbladet:

– Dessa anonyma källor sviker alla sina andra partikamrater.