Glöd · Debatt

”Skorna skaver, Puma!”

I Herzogenaurasch tillverkas gympaskor, bland annat av märket Puma, vars tillverkare samarbetar med det israeliska fotbollsförbundet IFA som har sex fotbollslag i illegala bosättningar.

DEBATT ”Säg mig vem du umgås med och jag ska säga dig vem du är” lyder ordspråket.

Företaget med det välkända sportmärket Puma har ett nära förhållande till det israeliska fotbollsförbundet IFA som har sex fotbollslag i illegala bosättningar på palestinska Västbanken. Puma är sponsor av IFA och avslöjar därmed sin bristande etiska hållning. Genom sitt engagemang för IFA stöder Puma staten Israel och dess bosättningar, som är i strid med folkrätten och internationell lag.
På den ”svarta lista” som FN i februari i år publicerade över företag som är involverade i de olagliga bosättningarna finns Puma med genom den israeliska licensinnehavaren Delta Galil.

Bosättarna, som även under normala förhållanden tillåts att härja fritt utan nämnvärd risk för att gripas av israelisk militär och ställas inför rätta, har blivit än mer våldsamma och militanta under den pågående coronapandemin. Deras attacker har påtagligt ökat i skydd av pandemins mediaskugga.

Samtidigt använder staten Israel sin polisstyrka i Östra Jerusalem till att riva en palestinsk vårdcentral upprättad för att ta hand om covid19-patienter och i en palestinsk by i Jordandalen rivs tält som nu skulle användas som fältklinik. Som ockupationsmakt har Israel ansvar för palestiniernas hälsa och säkerhet. Det bör givetvis inte nonchaleras någonsin och i synnerhet inte under en allvarlig pandemi.

Oss veterligt har Puma inte officiellt tagit avstånd från staten Israels agerande eller bosättarnas våldsutövande. Vi hoppas att vi missat någon skarp kritik från Puma och ser fram emot att det svenska huvudkontoret i Helsingborg i så fall offentliggör denna kritik samt förklarar hur företaget trots allt anser det rimligt att sponsra IFA.

Puma är även sponsor av svenska klubbar och idrottsutövare. Det är möjligt att dessa inte känner till Pumas samröre med IFA eller så väljer de att blunda för det.  Vi uppmanar dem att ta upp problemet med Puma. Påtala för Puma att skorna skaver så länge företaget ger stöd åt illegal verksamhet samt att sponsoravtalet tyvärr måste avslutas om skoskavet inte elimineras.

Puma! Gör som Adidas – ta ert förnuft till fånga och avsluta sponsringen av IFA, det israeliska fotbollsförbundet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV