Radar · Nyheter

Här är länderna i Europa som öppnar gränserna

Turister på Island.

Flera europeiska länder gör sig redo att öppna sina dörrar mot världen igen – efter att ha stängt dem på grund av coronapandemin. Här är några beslut om slopade gränskontroller och lättade restriktioner.

Island räknar med att kunna lätta på restriktionerna för utländska besökare senast den 15 juni, meddelar regeringen.

Redan på fredag kan vissa yrkesgrupper, som forskare, filmare och idrottare, bli aktuella för en ”modifierad” karantän. Detaljerna kring hur öppnandet ska gå till är fortfarande under utveckling, men resenärer väntas få välja mellan att testa sig för coronaviruset vid ankomsten eller sitta i karantän i två veckor.

Österrike och Tyskland

Från och med den 15 juni kommer Österrike och Tyskland att öppna sin gemensamma gräns och slopa kontrollerna där. Länderna har enats om en tvåstegsplan för att lyfta reserestriktionerna och vissa lättnader för affärsresenärer och familjer införs redan på fredag, enligt Österrikes turismminister Elisabeth Köstinger.

Tyskland

Under onsdagsförmiddagen rapporterar dessutom flera tyska medier att Tyskland, med start på lördag, stegvis kommer att minska på kontrollerna vid landets gränser. Beslutet ska ha fattats på onsdagens regeringssammanträde i Berlin.

Norge

Norge stängde gränserna för alla utan uppehållstillstånd i mars. Men från och med nu tillåts medborgare från länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) att resa in om de äger en fastighet där, till exempel ett fritidshus, eller måste besöka familjemedlemmar. Det uppger justitieminister Monica Mæland i ett mejl till norska VG. Ministern betonar dock att 14 dagars karantän fortsätter att gälla vid inresa i landet.

Baltikum

Estland, Lettland och Litauen planerar att öppna gränserna för varandras medborgare på fredag. Den så kallade ”resebubblan” tillåter medborgare i de tre baltiska staterna att röra sig fritt över gränserna medan personer som reser in från övriga världen fortfarande måste sitta i karantän i 14 dagar.

”Det är ett stort steg på vägen mot det normala”, skriver Estlands premiärminister Jüri Ratas på Twitter.