Krönikor

Dödsdrogen

Det finns en drog i vårt samhälle som står för fyra procent av den sammanlagda sjukdomsbördan. Var tjugofemte sjukdag orsakas av den. Den står för var tjugofemte krona som går till sjukvården av dina skattepengar.

Omkring 2000 människor dör varje år direkt av drogen. Hur många som dör indirekt är svårt att bestämma. Bland ungdomar mellan femton och nitton år är det den största riskfaktorn. Drogen orsakar självskadebeteende, våld, olyckor i trafiken och andra olyckor.

Ungefär 300 000 svenskar lever med ett allvarligt beroende av drogen, runt 4 procent av befolkningen, men man brukar säga att var tionde människa har problem med den. Många familjer lider av det missbruket, den ligger bakom mycket av mäns våld mot kvinnor och barn. Också ett relativt lätt missbruk av den ökar risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och allvarliga psykiatriska tillstånd. Sju av tio fall av pankreatit, en allvarlig sjukdom där bukspottskörteln skadats, berodde på missbruk av drogen i en finsk studie. Pankreatit kan leda till diabetes.

Listan kan göras hur lång som helst. Alkohol är ett lösningsmedel som skadar kroppen och själen redan vid relativt liten konsumtion. Ändå är konsumtionen av sprit accepterad i vår kultur. Den uppmuntras till och med. Hyllas. Firas. Besjungs.

Jag moraliserar inte. Fram till för några år sen tillhörde jag hyllningskören. Eftersom jag tillhör dem som inte kan använda alkohol utan att det blir knas slutade jag dricka. Det var tufft. Jag hade druckit mig till ett fysiskt beroende och kroppen hatade mig ett tag. Jag är inte ensam. Hundratusentals svenskar dricker på en nivå som går att betrakta som missbruk.

Det är fonden som man ska betrakta andra droger, andra berusningsmedel mot. Nu vill Folkhälsomyndigheten utreda det förbud som finns i Sverige mot att använda alla droger som klassas som narkotika.

Den som är beroende av sprit är till och med skyddad av lagen. Eftersom alkoholism betraktas som en sjukdom kan inte en arbetsgivare sparka dig om du super och den missbruksvård som finns är generöst tilltagen. För att majoriteten ska kunna kröka måste det finnas vård för den som inte fixar festandet. Kontrasten mot synen på andra droger är slående.

Faktum är att till exempel cannabis och psilocybinsvampar är löjligt oförargliga i jämförelse med sprit. De har till och med terapeutiska egenskaper. Självklart kan de missbrukas, men det kan det mesta här i livet. Mat, sex och spel framförallt.

Det betyder inte att jag är narkotikaliberal, vad nu det egentligen skulle betyda. Jag tycker att staten ska skydda befolkningen mot farliga substanser. Heroin, radioaktiva ämnen, gifter, amfetamin, det spelar ingen roll. Jag vill inte att barn och ungdomar ska kunna få tag på saker som kan skada dem för livet. Saker som exploderar. Saker som kan ge psykiska besvär eller skapa livslånga beroenden. Det är det vi har folkhälsoexperter till. Det är det vi har Socialstyrelsen till.

Men Socialdemokraterna hatar knark. De hatar knark så mycket att de vägrar ta in den forskning som utförts under de senaste decennierna som visar att vissa former av ”knark” inte bara är relativt ofarliga, utan kan utgöra ett alternativ till traditionell medicin. Många mediciner som används för att ”bota” alkoholism har allvarliga biverkningar och kan i sig leda till missbruk och elände. Den som slutar dricka på ett destruktivt sätt erbjuds ofta sådana läkemedel, vilket kan leda till att man egentligen bara ersätter ett beroende med ett annat.

Det är chockerande inhumant och empatistört rent av att vår socialminister Lena Hallengren inte ens vill veta vad en utredning skulle komma fram till. I strid med rådande kunskaper och modern forskning vill hon fortsätta att tro på ideologiskt färgade vanföreställningar. Innan ens utredningen kommit i gång har hon bestämt sig.

– Jag ändrar inte uppfattning för att Folkhälsomyndigheten kommer med det här förslaget, säger socialministern till SVT.

Det är inte bara intellektuellt ohederligt, det är också skamligt i en tid då bevisligen den politik som förs inte leder till annat än lidande. Fy på sig, sosse!

Häggen blommar.

Kulturutövare tar allvarlig skada av pandemin.