Radar · Miljö

Coronavirus spritt på tyska slakterier

Smittspridningen av coronaviruset ökar nu i Tyskland. Samtidigt rapporteras om hundratals smittade i tyska slakterier som till stor del bemannas av gästarbetare.

Efter att hundratals slakteriarbetare testats positivt för covid-19 ska tusentals tester nu genomföras på slakterier i Tyskland. Müller Fleischs slakteri i Baden-Württemberg i södra Tyskland hör till dem där smittspridningen varit störst. 300 anställda, en tredjedel av personalstyrkan, har smittats, rapporterade Der Spiegel i början av månaden.

Många av de som arbetar på slakterier i Tyskland är gästarbetare från östeuropeiska länder som rekryteras av underleverantörer. De hämtas med buss och arbetar under några månader innan de återvänder, skriver den finländska jordbrukstidningen Landsbygdens folk. De anställda på Müller Fleischs anläggning i Baden-Württemberg ska ha varit inhysta i trånga bostäder. Uppemot 16 personer delar enligt tidningen på fyrarumsbostäder.

Tyskland har hört till de länder i Europa som hittills klarat sig relativt väl under coronapandemin. Närmare 8 000 personer har avlidit, men antalet per invånare är betydligt lägre än i exempelvis Sverige och landet har nu börjat lätta på restriktioner.

Nu kommer rapporter om att smittspridningen ökar. Det så kallade R-talet, har under tre dagar i följd varit över ett, rapporterade BBC under tisdagen. Det innebär att varje smittad i genomsnitt smittar fler än en annan person.