Radar · Nyheter

Beställda Boeingplan: noll

En boeinganställd med munskydd.

Krisen för flygplanstillverkaren Boeing fördjupas. För andra månaden i år fick bolaget under april inte enda beställning. Samtidigt har flygbolag avbeställt 108 plan av den olycksdrabbade modellen 737 Max, rapporterar TT.

Redan före det att coronapandemin drog ner hela flygbranschen i en djup kris var bekymren många för Boeing som fram till i fjol var världens största flygplanstillverkare. 2019 var det sämsta året på fyra decennier sett till antalet beställningar och för första gången sedan 1997 gjorde bolaget förlust för ett helår.

Boeings kris utlöstes av två olyckor med 737 Max. Sedan den andra olyckan i mars förra året har modellen varit belagd med flygförbud. Bolaget själva räknar med att det dröjer till hösten innan planen får flyga igen.

Också världens numera största flygplanstillverkare, europeiska Airbus, har det motigt under coronakrisen. Bolaget har dragit ner produktionen med en tredjedel och bolagets VD Guillaume Faury har vädjat till flera europeiska regeringar om krisstöd, rapporterade Svenska dagbladet i förra veckan. Redan före krisen fick Airbus stöd av EU, vilket USA har protesterat mot i Världshandelsorganisationen WTO.

Krisen är allvarlig också för flygplanstillverkarnas underleverantörer. Den brittiska motortillverkaren Rolls-royce planerar att säga upp 8000 anställda, 15 procent av personalstyrkan, rapporterar Bloomberg. Konkurrenten General electric har permitterat hälften av sina anställda som arbetar med flygmotorer.