Radar · Migration

Afghanistan: Ökad spänning efter sjukhusattack

En afghansk soldat bär på ett barn efter att beväpnade män gått till anfall mot en förlossningsklinik i Kabul i tisdags.

Talibanerna varnar regeringen i Afghanistan att de kommer att svara om de afghanska styrkorna slår till mot dem. Den sköra fredsprocessen i Afghanistan knakar ytterligare i fogarna efter tisdagens två blodiga attacker.

President Ashraf Ghani i Afghanistan har lagt ansvaret för tisdagens två blodiga attacker på IS och talibanerna och beordrat afghanska styrkor att återgå till ett offensivt läge och ”återuppta deras insatser mot fienden”.

Minst 14 personer, däribland spädbarn, mammor och sjukvårdspersonal, dog när flera beväpnade män gick till attack mot ett sjukhus i huvudstaden Kabul i tisdags.

Samma dag dödades 24 personer vid en begravning i provinsen Nangahar i en självmordsattack.

Nekar till dåd

IS har tagit på sig dådet mot begravningen men talibanerna nekar till att ha legat bakom någon av händelserna och varnar regeringen för att de är ”totalt förberedda” att möta regeringsstyrkorna om de skulle slå till mot dem.

”Från och med nu ska ansvaret på en vidare upptrappning av våldet och dess följder ligga enbart på Kabulregeringens axlar”, skriver talibanerna i ett uttalande.

Regeringen har avfärdat talibanernas varning och säger att rörelsen alltid varit inblandad i ”våld och krig”.

Talibanerna kan helt enkelt inte förneka deras inblandning i våldet, inklusive det senaste, säger Ghanis talesperson, Sediq Sediqqi, på en pressträff på onsdagen.

Tongångarna mellan parterna hotar den redan sköra fredsprocessen i Afghanistan.

Ashraf Ghani har sedan tidigare lovat att styrkor endast skulle agera defensivt mot talibanernas attacker för att kratta vägen till eventuella kommande fredsförhandlingar.

Detta efter överenskommelsen mellan USA och talibanerna som väckte hoppet om nedlagda vapen i det krigshärjade landet.

"Borde samarbeta"

Sedan avtalet, där talibanerna förbinder sig till att Afghanistan inte ska utgöra en fristad för terrorister i utbyte mot att USA drar tillbaka sina trupper från landet, har talibanerna i princip inte utfört några större attacker i Kabul eller andra städer. Däremot har de anfallit afghanska regeringsstyrkor i flera provinser.

USA vädjar till den afghanska regeringen och talibanerna att se till att fredsprocessen uppehålls.

”Talibanerna och den afghanska regeringen borde samarbeta för att ställa förövarna inför rätta”, säger utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande.