Radar · Integritet

Washington Redskins ska byta namn

Till höger om lagets tidigare tränare, Joe Gibbs, syns dagens symbol.

Efter många års debatt verkar det amerikanska NFL-laget Washington Redskins byta namn. Orsaken är att ordet redskins väcker anstöt hos ursprungsbefolkningen i USA.

Washington Redskins, ett lag i den amerikanska National Football League, byter namn. Det avslöjar Washington post den 13 juli. Det nya namnet offentliggörs inte och orsaken uppges vara en konflikt om varumärkesskydd, enligt tidningen.

År 1933 började laget använda tillägget redskins, rödskinn. I kölvattnet av protesterna mot afroamerikanen George Floyds död, strukturell rasism och sociala orättvisor har debatten om användningen av ett ord, som uppfattas nedsättande, tagit fart.

Även sponsorer krävde namnbyte

Även från andra håll har röster för ett namnbyte höjts. Sponsoren Fedex gick nyligen ut med en uppmaning till ägaren Daniel Snyder: ”Vi har meddelat laget i Washington om vår begäran att de byter namn”.

Företaget sponsrar lagets arena och har betalat närmare två miljarder kronor för namnet Fedex Field till 2026, enligt nyhetsbyrån AFP. Uttalandet kom dagen efter att tidningen Adweek skrev att 87 investmentbolag uppmanat bland annat Fedex, Pepsi och Nike att avbryta sina samarbeten med laget.

Trots att Snyder motsatt sig ett namnbyte meddelades i början av juli avsikten att göra en översyn.

”Det här tillåter oss inte bara att väga in lagets stolta tradition och historia, utan även åsikter från organisationen, den nationella fotbollsligan och lokalbefolkningen som vi är stolta att representera på och utanför planen”, skrev han.

NCAI: Outtröttliga ansträngningar

Beskedet välkomnades av Fawn Sharp, ledare för NCAI, National Congress of American Indians.

”Vi uppmuntras av Washington NFL-lagets tillkännagivande att det kommer att göra en ’grundlig granskning’ av lagets namn och maskot. Det här ögonblicket har nåtts efter 87 år och tack vare årtionden av outtröttliga ansträngningar från stamledare, förespråkare, medborgare och partners för att utbilda Amerika om R-ordets ursprung och betydelse.”

Bland andra NCAI har sedan 1960-talet ifrågasatt lagets användning av namn och maskot.

Rödskinn

Rödskinn beskrivs som en föråldrad och nedsättande term på Amerikas ursprungsbefolkning.
I traditionell historieskrivning uppkom benämningen på grund av att indianerna målade sina kroppar röda och har inget med deras hudfärg att göra.
Enligt viss dokumentation användes ordet respektfullt runt sekelskiftet 1800, och att det eventuellt var litteratur och film som gjorde termen negativ.
Källa: Wikipedia