Radar · Mänskliga rättigheter

Första federala avrättningen i USA på 17 år stoppas

Daniel Lewis Lee skulle ha avrättats i USA i dag.

I dag skulle USA:s första federala avrättning sedan 2003 genomföras. Daniel Lewis Lee dömdes 1999 för att tillsammans med en medbrottsling, Chevie Kehoe, ha mördat tre personer ur samma familj tre år tidigare. Kehoe dömdes till livstids fängelse, medan Lee dömdes till döden efter påtryckningar från Justitiedepartementet.

Texten har uppdaterats måndag 16:30, 13/7.

Bara timmar innan avrättningen av Lee skulle genomföras stoppade domaren Tanya Chutkan den. Enligt The Hill begär domaren att avrättningar på federal nivå stoppas tills invändningar mot Trump-administrationens protokoll för avrättningar har behandlats rättsligt.

Daniel Lewis Lee och Chevie Kehoe hade rånat vapenhandlaren William Frederick Mueller en gång redan i februari 1995 när de återkom i januari nästan ett år senare till Muellers hem. Denna gång nöjde de sig inte med att råna honom, utan mördade också vapenhandlaren, hans fru, Nancy Mueller, och hans styvdotter brutalt.

Båda männen levde i högerextrema miljöer och uttryckte ofta åsikter om vit överhöghet. Det finns uppgifter om att åtminstone Kehoe skulle ha varit inblandad i bombningen i Oklahoma City som 1995 krävde åtminstone 168 liv.

Nancy Muellers mor Earlene Branch Peterson motsatte sig dödsdomen för Lee. I en video talar hon ut om fallet och om hur hon inte vill att han ska avrättas.

– Jag kan inte förstå hur avrättningen av Daniel Lee skulle kunna hedra min dotter på något sätt. I själva verket är det som om det svärtar ner hennes namn. För hon skulle inte ha velat det. Och jag vill det inte, säger hon.

Olika delstatliga och federala lagar

Det amerikanska rättsystemet innebär att brott kan prövas både av domstolar i de olika delstaterna och av federala domstolar. Delstatsdomstolarna sköter de flesta mål som handlar om kriminella handlingar och olika former av kontrakt och mål som handlar om familjefrågor.

De federala domstolarna ägnar sig bland annat åt fall där USA som land är en av parterna, fall som rör den amerikanska grundlagen, dispyter mellan stater och ärenden som handlar om konkurser, patent och upphovsrättsfrågor. Men de har också ansvar för vissa brott som kan räknas som ”vanlig” kriminalitet.

Dödsstraff på olika nivåer

Dödsstraff kan dömas ut av federala domstolar och av försvarsmakten och är tillåtet i 28 delstater. Förra året avrättades 22 personer och 34 personer dömdes till dödsstraff i någon av dessa delstater. På federal nivå har dock inga avrättningar genomförts sedan 2003 men förra året beordrade justitieminister William Barr att man skulle börja avrätta federala fångar igen.

Under sommaren har flera tillfällen planerats in för att genomföra avrättningarna. De sker genom dödliga injektioner i både delstater och på federal nivå, men i vissa delstater kan man använda andra metoder, främst på begäran av den som ska avrättas.

USA är det enda moderna landet i västvärlden som avrättar människor regelbundet. 62 personer väntar på avrättning i federala och militära fängelser, men bara tre personer har avrättats sedan 1988 då dödsstraffet återinfördes på nationell nivå. Möjligheten att döma människor till dödsstraff för delstaterna återinfördes 1976 och de har avrättat över 1500 personer sedan dess.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV