Radar · Miljö

Dansk bank stoppar lån till nya fossildrivna bilar

Elbilar får mer fördelaktiga lån av den danska banken Merkur.

Det går för långsamt att minska försäljningen av nya bensin- och dieselbilar i Danmark. Det menar den danska banken Merkur, som nu sätter stopp för lån till nya fossildrivna bilar. Ju mer miljöanpassad bil du köper, desto bättre lånevillkor får du, uppger banken.

Trots att danska regeringen har målet att inga nya bensin- och dieselbilar ska säljas efter år 2030 så går omställningen mot eldrivna bilar för långsamt, menar den danska kooperativa banken Merkur. Förra året var det bara 2,4 procent av nybilsförsäljningen som utgjordes av elbilar i landet. Det vill banken vara med att ändra på.

”Tillsammans med våra kunder kommer vi alltid att vara i framkant av det mest hållbara valet. Målet är att ständigt driva på utvecklingen. Vi gör nu detta genom att säga nej till finansieringen av nya bensin- och dieselbilar. Även om det kanske inte är populärt och kan kosta kunder på kort sikt. Merkur har alltid arbetat för den gröna övergången, och vi kommer att fortsätta göra det ”, säger bankens vd Charlotte Skovgaard i ett pressmeddelande.

Men i en övergång kommer även begagnade fossilbilar i energiklass A till A+++ att få lån. Dock kommer lånen vara mest fördelaktiga till de som köper rena elbilar, följt av elhybrider.

”På kort sikt är det mer hållbart att använda befintliga bilar tills de är uttjänta än det är att producera nya, även om de kör på el. Därför kan du här och nu fortfarande låna för en begagnad bensin- eller dieselbil, men bara för den mest bränsleeffektiva. Men vårt mål är att säga helt stopp för finansiering av alla fossila bilar, oavsett energimärkning”, säger Charlotte Skovgaard.

Från år 2030 får inga nya bensin- och dieselbilar säljas i Danmark och från 2035 måste alla nya bilar vara nollutsläppsbilar. Det betyder att 1 miljon elbilar beräknas komma ut på vägarna tills dess.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV