Radar · Nyheter

Nazister övar på knivslagsmål i kommunala lokaler

Enigt Aktuellt Fokus tränar medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen på gatuvåld i Norrköpings kommuns lokaler.

Nordiska motståndsrörelsen använder en kommunal skola i Norrköping för att träna strid med kniv. Det menar nyhetssajten Aktuellt Fokus.

I över ett år har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) övat på knivslagsmål i en av Norrköping kommuns skolor. Det avslöjade Aktuellt Fokus i förra veckan. Genom att jämföra bilder från NMR:s hemsida med en av kommunens gymnastiksalar kan Aktuellt Fokus visa vilken lokal nazisterna tränar i. 

Norrköpings kommun menar att det inte går att göra någonting åt att NMR nyttjar deras lokaler.

– Lokalen är hyrd av en privatperson, och vi ser inte att några brott mot våra regler och avtal har begåtts. Vad personen har för privata åsikter lägger vi oss inte i, Norrköpings kommun åsiktsregistrerar inte sina medborgare, säger säger enhetschefen Victor Månsson till Aktuellt Fokus.

Tidigare har bland annat Expo kunnat avslöja att nazister nyttjar kommunala lokaler för sin träning i bland annat Nyköping, Stockholm och Ludvika. I fallet Stockholm, där lokalen låg i Nacka kommun, valde kommunalrådet Gunilla Grudevall-Steen (L) att sätta stopp för nazisternas träningar.

– De hyr tillfälle för tillfälle och den personen som har hyrt kommer inte att få fortsätta hyra, sade hon till Expo i januari 2019.