Radar · Politik

Helsingborgarna sa nej till försäljning av elbolag

Nej-sidan vann med stor majoritet i Helsingborg.

96,37 procent av helsingborgarna sa nej till en försäljning av det kommunala energiföretaget Öresundskraft. Det visar de preliminära siffrorna från gårdagens folkomröstning.

Det blev en jordskredsseger för nej-sidan i gårdagens folkomröstning i Helsingborg. 96,4 procent röstade för att behålla kommunens elbolag, Öresundskraft, i offentlig ägo. Drygt hälften av kommuninvånarna deltog i folkomröstningen, 50,1 procent. Totalt röstade 56 556 av de 112 981 personer som var röstberättigade. Det slutgiltiga resultatet presenteras på tisdag.

De styrande partierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna fick därmed inte med sig kommuninvånarna på försäljningen. Sverigedemokraterna, som har en vågmästarroll, är för en försäljning, men har sagt att de kommer att följa folkomröstningens resultat – om valdeltagandet uppgår till minst 51 procent. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet har varit emot en försäljning.

Eftersom folkomröstningen bara är vägledande är det inte klart om försäljningen stoppas. Enligt Helsingborgs Dagblad kommer majoriteten enbart att väga in folkomröstningsresultatet vid nästa kommunfullmäktigesammanträde, då det slutgiltiga beslutet kommer att fattas.

Öresundskraft äger elnätet och fjärrvärmenätet i Helsingborg. En del av vinsten från bolaget har hittills årligen gått till stadens kulturliv. Pensionsjätten AMF, som ägs av Svenskt Näringsliv och LO, har lagt ett bud på 12,2 miljarder på bolaget, uppger TT.