Radar · Miljö

Storbritannien ska leda arbete för att rädda skogen

Människa, klimat och biologisk mångfald hotas av avskogning.

Inför klimatmötet COP 26 i Glasgow i november ska Storbritannien samla en koalition av utvecklingsländer för tillsammans kämpa mot illegal avskogning. Avskogning är en stor faktor till de ökade utsläppen av växthusgaser och hotar även lokalbefolkning i områden som drabbas.

Det är den illegala avverkningen och avskogningen som Storbritannien nu vill ta krafttag emot. Tanken är att de utvecklingsländer som drabbas ska bilda en koalition med stöd av Storbritannien, och på så vis arbeta för att rädda viktig skog som riskerar att exploateras, rapporterar The Guardian.

Storbritanniens biståndsmyndighet, The Department for International Development (DfID), kommer även att arbeta för att stärka de drabbade ländernas lagstiftningar i kampen mot illegal avverkning och arbete för en ansvarsfull och reglerad marknad.

– Den illegala avskogningen stjäl träd från jorden, som inte bara kan hjälpa till att stoppa klimatförändringarna, de spelar också en viktig roll i att bevara den biologiska mångfalden, sa Zac Goldsmith, minister för global utveckling, till The Guardian.

Enligt Goldsmith är det här en ”stor framgångssaga” för både Storbritannien och resten av världen. Storbritannien måste nu forma en koalition av länder som tillsammans kan sätta press på ledande världsekonomier att agera snabbt och effektivt för att stoppa koldioxidutsläppen. För att COP 26 ska bli lyckat krävs det enligt experter att Storbritannien, som är värdland för mötet, tar en ledande roll gällande att minska utsläppen. 

Den brittiska biståndsmyndigheten DfID menar att ny teknologi kan vara en viktig del framåt i kampen mot illegal avskogning. Lokalbefolkningar i utvecklingsländer man stöttar kan exempelvis komma att utrustas med smarta telefonen med relevanta appar och gps – för att bättre kunna övervaka skogen, skriver The Guardian.