Radar · Politik

Regeringen vill ge unga som begår brott utegångsförbud

Regeringen vill att ungdomar ska kunna få utegångsförbud på helger.

En ny påföljd för ungdomar som begår brott föreslås av regeringen och skickas till lagrådet idag. Påföljden ungdomsövervakning ska enligt Justitieminister Morgan Johansson bryta ungas brottsutveckling i tid, enligt SVT Nyheter.

Enligt regeringen finns det i dag en lucka i lagstiftningen som den nya påföljden ska täppa igen. Framförallt personer mellan 15 och 17 är tänkta att omfattas av ungdomsövervakning. Gränslandet mellan allvarlig brottslighet och där det finns skäl för sluten ungdomsvård kommer enligt regeringen täckas av den nya lagstiftningen, som skickas på lagrådsremiss till Lagrådet i dag.

Förslaget är inte nytt utan ingår i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten. Oppositionspartiet Moderaterna har enligt partiets rättspolitiska talesperson Johan Forsell drivit frågan om påföljden sedan 2013 och välkomnar regeringens förslag:

– Ja, det här är ett förslag som vi moderater har drivit sedan 2013, så det är ju bra att det äntligen kommer. Men när det gäller till exempel de här fruktansvärda ungdomsrånen så är det uppenbart att vi nu är vid en punkt där det är uppenbart att väldigt mycket mer måste till än bara detta, säger Johan Forssell till SVT.

Om förslaget blir godkänt, vilket regeringen räknar med, kommer ungdomsövervakning tillämpas från den 1 januari 2021. Påföljden kommer i praktiken fungera som ett utegångsförbud där ungdomen förses med fotboja och får utegångsförbud under helgen, så kallad helghemsarrest.