Radar · Politik

Polis och kommuner gör sig redo för att ta emot IS-anhängare

Om ett svenskt beslut om att ta hem medborgare med IS-koppling fattas kommer de sannolikt flygas till Arlanda, menar Stockholmspolisen som i december genomförde en övning.

Sverige har ännu inte beslutat politiskt om att hämta hem medborgare med IS-koppling som är kvar i läger i Syrien. Samtidigt förbereder sig allt fler ac de myndigheter som kommer vara delaktiga den dag ett sådant beslut fattas.

Det finns fortfarande runt 70 svenska barn och kvinnor med IS-koppling kvar i läger i Syrien. Frågan om att ta hem dem har delat inte bara Sverige utan även övriga EU och världen. I Syrien finns även ett mindre antal svenska män med IS-anknytning frihetsberövade.

USA:s president Donald Trump har vid ett flertal tillfällen sagt att EU-länder måste ta ansvar för sina medborgare. USA har även hjälpt till att hämta hem 110 IS-anhängare, framförallt kvinnor och barn, till Kosovo. USA hänvisar till global säkerhet när de driver på för att EU ska ta hem sina medborgare. Att återintegrera IS-anhängarna har inte varit lätt för Kosovo, ett fattigt land på västra Balkan.

I Sverige har det gått trögt sedan Skråmobarnen, vars svenska föräldrar dött efter att ha anslutit sig till IS, hämtades hem via Irak från al-Hol-lägret i Syrien innan förra sommaren. Flera kommuner som kan vänta sig att personer med IS-koppling återvänder har börjat förbereda sig inför ett eventuellt mottagande.

De myndigheter som kommer vara delaktiga vid ett återvändande av de personer som finns kvar i Syrien samordnar sig för att vara redo och ha en gemensam plan om det blir aktuellt för Sverige att hämta hem sina medborgare.

Stockholmspolisen anordnade i december en övning på Arlanda flygplats, eftersom Arlanda om det fattas ett politiskt beslut om att hämta hem IS-svenskar blir den flygplats dit de förs:

– Alla myndigheter som på något sätt har en del i dessa personers återkommande till Sverige har samövat detta för att kunna göra ett bra jobb om det fattas ett beslut om att de ska tas hem, säger Anders Bjärgård, samordnare för arbetet mot våldsbejakande extremism i polisens Region Stockholm, till Ekot.