Energi · Odla med Jerker

Palettblad – färgglad och lättodlad

Djup purpur och rosa är bara några ev de färger som palettblad visar upp.

Vacker och anspråkslös. I dagens odlingsartikel skriver Jerker Jansson skriver om palettblad.

Jag växte upp i ett litet brukssamhälle i Bergslagen. I en påtaglig brukskultur. Arbetslinjen innan ordet uppfanns dominerade. Sossarna hade egen majoritet med råge. Supa på helgen, men annars den där formen av arbetarrörelsemoral som i grunden är en transformation av den kristna.

Trots det knarkades det en hel del på sjuttiotalet då jag var tonåring. Piller, hasch och amfetamin. Men det fanns bara en heroinist. Hans flickvän använde inte opiater däremot, men en massa annat. En gång berättade hon att palettblad var värsta LSD:n.

Jag har inte tänkt på det på länge, men på sistone har jag skaffat fler och fler palettblad och har tänkt en del på alla blommor vi odlar som har andra egenskaper än att vara snygga. De kan ha medicinska kvaliteter eller vara goda att äta. En del går att använda för att färga tyger och garn. Vi människor har alltid varit väldigt nyfikna djur, undersöker vår verklighet och de saker som finns runt om oss.

Gränsen mellan vad som är bra mat och vad som fungerar som medicinalväxt är svävande. Vitlök är inte bara gott, utan har också medicinska egenskaper. Kanske är det också därför vi gillar att äta mat med vitlök i trots att knölarna har en ganska skarp och intensiv smak.

Med det sagt rekommenderar jag ingen att äta palettblad. Den psykoaktiva egenskapen har inte undersökts vetenskaplig särskilt noga, även om man vet att växten har använts bland annat av indiankulturer i Mellanamerika. Det är bättre att bara njuta av skönheten hos dem.

"Nässelblomma"

Som så många andra populära krukväxter har palettblad flera namn. Nässelblomma och rumsnässla bland annat. När jag var tonåring fanns det bara en variant, nuförtiden kan de se ut lite hur som helst. Många färgvarianter framförallt, men också variationer i utseendet på bladen.

Anledningen till att de kan ha så många olika färger är att de producerar mycket antocyanider, färgämnen som finns hos många växter. Hos palettblad beror vilka färgämnen som produceras inte bara på genetiken, utan också på hur mycket ljus de producerar. Det kan skilja riktigt mycket mellan hur de ser ut beroende på var de står.

De är väldigt anspråkslösa. Kräver inte mycket mer än vatten och ljus. För att de ska må riktigt bra och nå sin fulla potential är det bra med väldränderad jord och gott om ljus. De klarar inte frost, men kan växa utomhus som ettåriga växter under den varma delen av året.

Perfekt nybörjarväxt

Om en palettblad trivs växer den snabbt, men med tiden kan den bli gänglig och spretig. Ju fler grenar de utvecklar desto mindre blir bladen ofta och plantan kan se skräpig ut. Jag brukar låta dem växa som de vill till en början, utan att toppa eller mixtra med den på annat sätt. När de blir större rensar jag bort grenar som kommer lägre ner för att växten inte ska flyta ut.

De går att föröka både genom fröer och sticklingar. Det finns fröer till en mängd varianter att köpa. Eftersom de blommar villigt och bildar fröer går det också att samla in fröerna och så. Egna fröer ger inte nödvändigtvis samma färger som moderplantan, vilket kan vara kul. Jag har några fina varianter som dykt upp i mina krukor av sig själva.

Fröerna behöver ljus för att gro, bäst är att strö dem över såjord som hålls fuktig. Sätt en plastpåse över krukan om du har svårt att komma ihåg att duscha jorden.

Sticklingar är bäst att ta innan grenen har utvecklat blommor. Skär av med en ren kniv under ett bladpar och ställ i vatten. Byt vattnet då och då för att inte stammen ska ruttna. Rötter brukar utvecklas efter en eller ett par veckor. Plantera dem direkt i den kruka du vill ha dem. De verkar inte vilja bli omplanterade för ofta. Experimentera gärna med att ställa dem i fönster med olika mängder ljus.

Själv ska jag testa att sätta en papperspåse runt en gren så att den får mindre ljus. Undrar om det blir olika färger på olika grenar då?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV