Radar · Morgonkollen

Dödssiffran ökar kraftigt i Kina

Patienter och vårdpersonal på en intensivvårdsavdelning i den värst drabbade staden Wuhan.

242 nya dödsfall i coronaviruset har registrerats bara det senaste dygnet. Det överstiger med råge det tidigare högsta antalet under ett och samma dygn sedan utbrottet av viruset startade. Anledningen är en ny diagnosmetod, som gör att även antalet diagnosticerade har skjutit i höjden.

De senaste dagarna har antalet smittade och döda i det nya coronaviruset covid-19 sett ut att plana ut. Men nya officiella siffror från Hubeiprovinsen bryter skarpt trenden.

Ytterligare 242 avlidna och 14 800 fler sjukdomsfall har registrerats det senaste dygnet, rapporterar provinsens hälsomyndighet. Viruset har nu krävt över 1 300 människoliv i Kina, enligt landets officiella siffror.

Men det finns en förklaring. Myndigheterna i Hubei säger sig ha reviderat de gamla siffrorna och dödssiffran på 242 avlidna inkluderar 100 fall som inte tidigare hade diagnostiserats.

Ökningen av bekräftade sjukdomsfall beror på en ny klinisk diagnosmetod, vilket gör att definitionen av vilka som anses vara smittade har breddats. De nya rutinerna gör att över tre gånger så många nya sjukdomsfall har registrerats i Hubeiprovinsen det senaste dygnet än vad som mest tidigare konstaterats under ett dygn.

I Hubeiprovinsen, där epidemin startade i slutet av förra året, har nu över 48 000 personer konstaterats bära på viruset covid-19. Totalt i Kina har nästan 60 000 människor smittats av viruset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV