Glöd · Ledare

Använd inte grundlagen för att skydda dåliga lagförslag

 
I dag (torsdag) publicerade DN en debattartikel signerad Morgan Johansson (S) och Amanda Lind (MP) om att de tillsätter en parlamentarisk kommitté med tre syften. Dessa är att göra det svårare att ändra grundlagarna, göra det svårare att förändra domstolarnas struktur för att gynna egna partipolitiska intessen och avslutligen att ändra grundlagarna så att deltagande i terroristiska organisationer ska kunna förbjudas. I grunden är de första två punkterna bra.

Vi är i ett parlamentariskt läge där det är mycket möjligt att auktoritära krafter utgör ett direkt hot mot våra fri- och rättigheter i närtid. Hittills är det bara ”skämt” när man (SD) talar om att inskränka pressfriheten och styra medierna, men vi vet från omvärlden att det inte ligger långt borta när de auktoritära väl har makten.

Det tredje uppdraget till kommittén är vanskligare. Det förslag till terroristlagstiftning de försökte driva igenom förra året var dåligt, inte bara för att det stred mot grundlagen, utan för att de målade med desperat breda drag.

För att slippa leda i bevis att någon verkligen gjort något brottsligt tog man fram en lag som riskerar att göra det olagligt att åka till kurdkontrollerade delar av Syrien och hjälpa dem humanitärt (YGP samarbetar med PKK som är terroristklassade, Turkiet har föga förvånande redan terroristklassat dem). Att ge barnen utbildning i flyktinglägren, eller arbeta där som läkare.

Samma oreflekterade magkänsla som vill döma de återanvändande IS-krigarna trots bristande bevis får sig nog en törn när den inser att människor som hjälpt de kurdiska styrkorna humanitärt riskerar att åka dit för samma brott. När ett dåligt lagförslag krockar med grundlagen är det inte grundlagen som ska ändras. Det är lagförslaget.

Sen är det väl bara lite av ett ironiskt sammanträffande att regeringen vill förändra grundlagen innan man skyddar den, inte efter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV