Radar · Migration

SD vill ha asylinvandring på ”nettominus”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller presskonferens med anledning av de migrationspolitiska samtalen.

Sverigedemokraterna är klara med sitt helhetsförslag till migrationskommittén. Målet är att fler asylinvandrare ska lämna Sverige än de som kommer hit.

Partierna i migrationskommittén misslyckades med att nå en bred överenskommelse om Sveriges framtida migrationspolitik.

Därför lämnar många partier nu in egna särskilda yttranden till kommittén på hur de vill att migrationspolitiken ska utformas.

I en debattartikel i Dagens Nyheter presenterar Sverigedemokraterna (SD) sitt alternativ. Partiledaren Jimmie Åkesson höll också en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Under 2010-talet har 100 000 uppehållstillstånd per år beviljats, påpekar han. Åkesson uppger att det lett till bland annat ökad kriminalitet, enorma kostnader och sociala problem.

– Vårt förslag innebär kraftigt minskad invandring till Sverige, säger Åkesson.

Ligga på EU:s miniminivå

Han anser att de förslag som kommer att läggas fram av migrationskommittén, och som stöds av åtminstone Socialdemokraterna, är långt ifrån tillräckliga.

I debattartikeln skriver SD att asylsökande som passerat via ett säkert EU-land ska avvisas vid den svenska gränsen som huvudregel. Partiet vill begränsa rätten att söka asyl till första asylland.

SD föreslår också att rätt till anhöriginvandring ska läggas på EU:s miniminivå. Det innebär att anhöriginvandring inte ska vara möjligt för gruppen alternativt skyddsbehövande och att försörjningskraven skärps.

Partiet vill avskaffa permanenta uppehållstillstånd och införa lägsta tillåtna tidsgräns enligt EU-rätten.

Ytterligare ett förslag är att begränsa rätten till välfärdstjänster och bistånd för de som inte är medborgare.

Vill nå "nettominus"

Målet för SD:s migrationspolitik är att nå ”nettominus”. För att nå det vill partiet få fler asylrelaterade invandrare att lämna Sverige än de som kommer hit.

SD vill se åtgärder för att uppmuntra återvandring och för att verkställa fler utvisningsbeslut. Grovt kriminella utlänningar bör, enligt partiet, alltid utvisas även om det finns verkställighetshinder.

SD föreslår också ”omfattande” satsningar på inre utlänningskontroll och på skärpta gränskontroller.