Radar · Utrikes

Frivilliga kämpar mot oljan i Mauritius

Människor lastar blad från sockerrör som används tillsammans med mänskligt hår för att rena vattnet.

Oljeutsläppet utanför Mauritius har mötts med handlingskraft. Frivilliga gör allt de kan för att skydda korallrev och andra känsliga ekosystem. Halm och hår hör till det man tar till för att begränsa ödeläggelsen.

Den 25 juli strandade en japansk oljetanker utanför Mauritius. I måndags utlyste premiärminister premiärminister Pravind Jugnauth nödläge och vädjade om internationell hjälp. Fartyget hotade att brytas sönder och ytterligare tusentals ton olja riskerade att läcka ut, utöver de cirka tusen ton olja som redan läckt ut.

Nu har det mesta av den kvarvarande oljan pumpats ut ur det strandade fartyget, rapporterar BBC. Med hjälp av den franska marinen har mauritiska myndigheter därmed lyckats avstyra en ännu mer omfattande katastrof.

Korallreven som omger ön hotas sedan länge av bland annat den globala uppvärmningen. Nu riskerar de att förstöras av oljan. Detsamma gäller mangroveträsk och andra ekosystem som är hem för tusentals arter, många av dem hotade sedan tidigare.

Frivilliga krafter gör nu massiva insatser för att mildra konsekvenserna. Invånarna på Mauritius plockar halm och fyller säckar som ska förhindra att mer olja når land. Andra har donerat hår som läggs i flytande tuber tillsammans med blad från sockerrör. Mänskligt hår absorberar nämligen olja, men inte vatten.

Ansträngningarna till trots är katastrofala konsekvenser oundvikliga.

– Vi börjar se döda fiskar. Vi börjar se krabbor och andra djur som är täckta med olja, vi börjar se sjöfåglar täckta med olja, varav en del är bortom räddning, säger Vikash Tataya på frivilligorganisationen Mauritan Wildlife Foundation till Reuters.