Energi · Mat med Jenny

Redaktörens favorit: Ett grönt Österlen erbjuder ett varierat veganutbud

Simrishamnskrogen med det roliga namnet En gaffel kort, ligger trevligt nära vattnet.

Under Redaktörens favorit publicerar vi under sommaren några av Energiredaktörernas favorittexter genom åren. I dag har Jenny Luks valt en liten matresa till Simrishamn och Ystad. Och alla restauranger finns kvar även 2020.

Jag och mitt sällskap beslutar oss för att svemestra, det vill säga semestra hemma i Sverige. Vackra Simrishamn är första målet. Vi inleder med en lunch på lakto-ovo-vegetariska lunchkaféet Quartey’s. Här finns veganska fillos – ett slags piroger i filodeg. Vi väljer alla fyra smakerna och njuter av trevliga fyllningar med influenser från Indien och östra Asien.

Nästa dag bokar vi bord på En gaffel kort, som är en krog med lite högre standard. Vi beställer varsin burgare, som är baserad på kidneybönor och vildris severade med vegansk mozzarella, reducerad tomat, saltgurka, brynt lök och kräm av rostad paprika och chili. Vi uppskattar den höga ambitionen och burgaren får godkänt, även om priset är lite högt.

Vi slukar en glass till efterrätt, på den lilla glass- och pannkaksvagnen Freaky pancakes nere vid vattnet. Röda vinbär och vanilj sitter inte helt fel i värmen. Men nu har vi sugit ut det bästa ur Simrishamn. Nästa dag är vi på plats i Ystad, bland kullerstenar och korsvirkeshus.

Grändens mat i Ystad huserar på en innergård med kullerstenar och korsvirkeshus
Grändens mat i Ystad huserar på en innergård med kullerstenar och korsvirkeshus. Foto: Jenny Luks

Vi börjar med en lunch på Grändens mat, vilket verkar vara populärt bland turister. Kön ringlar lång men vi får våra bowls till sist. Tofun är slut i dag men nudlar, hummus, rotfruktschips och koriander funkar absolut det också.

Vi har hört gott om den lite finare restaurangen Upp och ner, men vi är pizzasugna och besöker i stället Pizzeria Gusto. Vi lyckas knipa ett bord på trottoaren. Vi väljer en Verde med vegansk mozzarella. Toppingen, som bland annat består av kronärtskocka, grillad zucchini och friterade auberginer, är lite snålt tilltagen men det är i övrigt gott och bottnen är riktigt fin.

Efter i bad i havet avslutar vi resan med ytterligare en glass, denna gång med underbar chokladsmak på Glassmakeriet.

Quartey’s
Storgatan 21, Simrishamn

En gaffel kort
Hamngatan 31, Simrishamn

Freaky pancakes
Strandvägen 1, Simrishamn

Grändens mat
Besökaregränd 3, Ystad

Pizzeria Gusto
Klostergatan 5, Ystad

Glassmakeriet
Teatergränd 1, Ystad

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV