Energi

Dagens datum: 13/8

I dag fyller Astrid Lindgrens ikoniska karaktär Pippi Långstrump 75 år.

I dag har Kaj namnsdag.

Namnet är danskt och kom hit i mitten av 1800-talet. Det kan stamma från frisiskans Kaye som härleds till ett ord som betyder kamp, men även från det latinska mansnamnet Caius. Kaj – som också stavas Kay, Caj eller Cay – var som mest populärt under 1940-talet. Omkring 7 200 bär namnet, cirka 4 100 kallas så eller har det som första förnamn. Medelåldern för tilltalsnamnet Kaj är 64.

I dag är det vänsterhäntas dag. Dagen, instiftad av The Left-handers club 1992, kom till för att uppmärksamma problem som vänsterhänta stöter på i vardagen då samhället är uppbyggt för högerhänta.

Ur historien

För 15 år sedan, 2005, firades att Pippi Långstrump fyllde 60 år. En lång parad i Stockholms centrala delar hyllade Astrid Lindgrens sagofigur. Många var förstås utklädda till rödhåriga starka flickor, med fräknar och utstående flätor.

För 80 år sedan, 1940, störtade ett flygplan mellan Melbourne och Canberra. Tre statsråd miste livet: Australiens vice premiärminister Gullet, flygministern Fairbairn och arméministern Street. Dessutom omkom landets generalstabschef.

Artisten Lisa Nilsson fyller 50 år i dag
Artisten Lisa Nilsson fyller 50 år i dag. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Födelsedagar

För 50 år sedan, 1970, föddes sångerskan och låtskrivaren Lisa Nilsson. Med pappa Gösta, som är jazzpianist och styvmamman, jazzsångerskan Monica Borrfors, var det inte långt till sång och musik. Det stora genombrottet kom 1992 med det prisbelönta albumet Himlen runt hörnet. Sedan dess har Nilsson rört sig mellan olika genrer; pop, soul, jazz, visa och brasilianska rytmer. År 2015 deltog hon i TV4:s Så mycket bättre. År 2017 tilldelades Nilsson såväl Karamelodiktstipendiet som den kungliga medaljen Litteris et Artibus.

För 96 år sedan, 1924, föddes skådespelare Meta Velander. Hon har under större delen av sin karriär varit knuten till Stockholms Stadsteater, där hon fortfarande arbetar. Velander har spelat allt från klassisk dramatik till moderna komedier och har ibland haft sin make Ingvar Kjellson (död 2014) som motspelare. Några av Velanders senare roller på scenen har varit i Nattorienterarna (2016), Och så levde de lyckliga (2018) och Det stora teaterkalaset (2020).