Radar · Miljö

Arktis kan vara helt isfritt om somrarna redan 2035

Isbjörnar är ett av de djur som drabbas då havsisen i Arktis  försvinner.

En ny studie publicerad i Nature Climate change visar att Arktis kan ha helt isfria somrar redan om 15 år. Studien bygger på en jämförelse med den senaste mellanistiden, då temperaturerna liknade de vi ser i regionen idag.

Den senaste mellanistiden, som varade mellan 130 000 och 116 000 år sedan, kan säga en hel del om framtida klimatförändringar. Vid denna tid låg sommartemperaturerna på 4-5 grader över de förindustriella. Men dessa temperaturer har länge förbryllat forskarna. Tidigare klimatmodellsimuleringar som gjorts har inte kunnat fånga in dessa höga temperaturer. Men med ett nytt, mer detaljerat klimatmodelleringsprogram har man kunnat studera detta mer i detalj.

”De framsteg som gjorts i klimatmodellering innebär att vi kan skapa en mer exakt simulering av jordens tidigare klimat, vilket i sin tur ger oss större förtroende för modellprognoser för framtiden,” sade Maria Vittoria Guarino, studiens huvudförfattare, till The Barents Observer.

Med det nya programmet har man bättre kunnat räkna på hur solens värme skapat så kallade smältdammar på havsisen. Dessa har i sin tur en stor betydelse för hur mycket solljus som reflekteras tillbaks ut i rymden. Med en mörkare färg så absorberas mer solljus och uppvärmningen förstärks ytterligare.

”För första gången kan vi börja se hur Arktis blev havsisfritt under den senaste interglacialen.” sa Maria Vittoria Guarino till The Barents Observer.

Samma modell gjorde också en framtidsmodellering, som visade att de arktiska somrarna kan vara helt havsisfria år 2035.

”Vi vet att Arktis genomgår betydande förändringar när vår planet värms upp. Utsikterna kring förlust av havsis fram till 2035 bör verkligen fokusera alla våra tankar på att uppnå en värld med låga koldioxidutsläpp så snart som det är mänskligt genomförbart”, säger medförfattaren Louise Sime till The Barents Observer.

Studien kommer i ett läge där sommartemperaturerna i Sibirien varit rekordhöga och där Arktis istäcke nådde rekordlåga nivåer under juli månad. Enligt siffror från National Snow and Ice Data Center i USA låg isens utbredning under juli månad på ett genomsnitt på 7,28 miljoner kvadratkilometer, vilket är 2,19 miljoner kvadratkilometer mindre än genomsnittet julimånader under perioden 1981 – 2010.

Ett isfritt Arktis skulle få många effekter på det lokala ekosystemet. Isen är viktig för såväl bakterier och fytoplankton som sälar och polarbjörnar. Även ursprungsfolk har länge använt den för fiske, jakt och transport.