Radar · Morgonkollen

Turkiskt fartyg till omstritt vatten

Det turkiska forskningsfartyget Oruç Reis, här på en bild från september.

Turkiet skickar på nytt ett fartyg för att fortsätta det omstridda sökandet efter gasfyndigheter i östra Medelhavet. Beskedet lär åter öka spänningarna mellan Natoländerna Turkiet och Grekland.

Det turkiska forskningsfartyget Oruç Reis kommer under de närmaste tio dagarna att genomföra seismiska utforskningar söder om den grekiska ön Kastellorizo. Det uppger den turkiska marinen.

Beskedet kommer efter en vecka där spänningarna mellan länderna såg ut att minska något efter det att ländernas utrikesministrar träffades för första gången sedan motsättningen skärptes. De två, Turkiets Mevlüt Cavusoglu och Grekland Nikos Dendias, enades på ett internationellt möte i Slovakien om att hålla bilaterala överläggningar om frågan.

Militärövningar

Då hade spänningarna under de senaste månaderna trappats upp till nivåer som bedömare anser är farliga på grund av allt skarpare oenighet kring gränsdragningar och gasfyndigheter i havet. I augusti genomförde såväl Grekland som Turkiet militärövningar i vattnen mellan Cypern och Kreta.

I september drog Turkiet tillbaka Oruç Reis från de omstridda vattnen sydväst om Cypern där det hade letat efter olja och gas, vilket även det sågs som ett tecken på att konflikten har hade börjat trappas ned.

De senaste åren har stora gasreserver upptäckts i havet utanför Cypern. Det har fått Cyperns internationellt erkända regering, Grekland, Israel och Egypten att samarbeta för att få ut så mycket som möjligt av resurserna. Som en del i överenskommelsen finns en plan på en gasledning till Europa – som Turkiet har lämnats utanför.

EU-hot om sanktioner

Förra året ökade Turkiet borrningarna i havet väster om Cypern. Turkiet menar att öns resurser ska delas och säger sig skydda sina egna och turkcypriotiska intressen i gasfyndigheterna.

I början av oktober hotade EU:s ledare med sanktioner mot Turkiet om landet inte upphör med prospekteringen och tonar ner sin retorik i konflikten. Tysklands utrikesminister Heiko Maas ska enligt turkiska tv-kanalen TRT på onsdag besöka Ankara och bland annat diskutera den infekterade frågan.