Radar · Inrikes

Tillbaka efter ett år i packisen

Forskningsfartyget Polarstern har varit på resa i Norra ishavet i över ett år.

I närmare ett år satt Polarstern fast i packisen i Arktis. Men nu är isbrytaren tillbaka i hamn, efter historiens hittills största polarexpedition. ”Det är ett enormt projekt”, säger Adam Ulfsbo, som var ombord några månader i våras.

När Polarstern tidigt på tisdagsmorgonen återvände till sin hemmahamn i Bremerhaven hade isbrytaren rest över 2 500 kilometer sedan september i fjol.

Det mesta av tiden har fartyget dock, helt enligt plan, varit fastfruset och drivit med packisen i Norra ishavet. Det har inneburit flera månader i kompakt mörker, med temperaturer ner till –45 grader, iskalla vindar och en ständig oro för isbjörnar. Och så coronapandemin på det.

Mosaic-projektet har minst sagt inneburit utmaningar, konstaterar expeditionsledaren Markus Rex.

– Coronapandemin var nära att tvinga oss att avbryta helt, men tack och lov kunde expeditionen räddas, sade han vid en webbsänd pressträff i Bremerhaven på tisdagen.

– Därför kunde vi nu återvända hit efter en lyckad expedition, i stället för efter en misslyckad expedition redan för ett halvår sedan.

Svår logistik

Med sig i lasten har Polarstern nu en stor mängd olika prover. Bland annat väntar Adam Ulfsbo, en av de svenska forskarna som varit ombord, med spänning på att hans prover så småningom ska bli analyserade.

– Det har nog varit extremt, logistiskt sett. Men allt har ändå funkat bra, trots pandemin och inställda flyg, säger han till TT.

– Jag jobbar mest med koldioxidsystemet och har ett par hundra kilo i flaskor med prover som ska analyseras på labb nu.

"Väldigt märkligt"

Ulfsbo, forskare vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, fick dock två månader extra på Polarstern när covid-19-pandemin slog till.

– Jag lämnade Tromsö i slutet av januari och kom hem i mitten av juni. Det kändes väldigt märkligt, säger han.

– Vi hade ju inte haft några restriktioner alls ombord. Och eftersom all kommunikation sker via satellit låg man ju lite efter när man kom hem.

Under projektet, som fått förkortningen Mosaic, har hundratals forskare i olika omgångar varit ombord för att studera den globala uppvärmningen och klimatförändringarna ur en lång rad olika aspekter.

Det är första gången som förhållandena i Arktis kunnat studeras så noggrant även vintertid.

Jens Bornemann/TT

Fakta: Mosaic-expeditionen

Mosaic (Multidisciplinary drifting observatory for the study of Arctic climate) är den största polarexpeditionen hittills. Budgeten låg på motsvarande nästan 1,5 miljarder kronor.

Den tyska isbrytaren Polarstern avgick från norska Tromsö den 20 september.

Expeditionen lät sig sedan frysa fast i isen under närmare ett år.

Totalt har omkring 600 forskare och andra deltagit i expeditionen i olika omgångar. Mer än 70 forskningsinstitutioner från ett 20-tal länder har varit inblandade, däribland universiteten i Stockholm, Göteborg och Uppsala, svenska Polarforskningssekretariatet och Sveriges lantbruksuniversitet.
Källa: Mosaic-expeditionen.