Radar · Arbetskritik

Spansk dom skakar Europas gig-ekonomi

Företagen Uber och Lyft i USA har öst in miljarder för ja-sidan i folkomröstningen i Kalifornien.

Spaniens högsta domstolen slår i en dom mot budföretaget Glovo fast att de som kör ut paket åt företaget inte är att betrakta som egenföretagare utan som anställda. En dom om gig-ekonomin inte bara i Spanien utan i Europa, uppger Arbetsvärlden.

En rättslig process i spanska Högsta domstolen hävdade budföretaget Glovo att de bara är en mellanhand och de som utför tjänsterna är egenföretagare. Men enligt Högsta domstolen kontrollerar Glovo sådant som fakturor, avgifter och arbetsvillkor, därmed anser Högsta domstolen att de som utför tjänsterna betraktas som anställda. Det uppger TCO:s tidning Arbetsvärlden.

Den spanska domen är en av raden av domar till nackdel för Gig-företagen som fallit senare tid fallit. Enligt Arbetsvärlden slog i mars i år domstolen i Frankrike fast att en Uber-förare inte var att betrakta som egenföretagare. UberEats fälldes i Italien för en form av människoexploatering och i Schweiz tvingas de efter en dom anställa sina bud och ge dem rättigheter enligt avtal. I Storbritannien kommer inom kort en ny dom från högsta instans.

I alla målen har arbetsgivaren försökt visa att den som utför arbetet inte står under dennes kontroll – för då ses det som ett anställningsförhållande.

Uber satsar miljarder på försämrade arbetsvillkor

I november, i samband med presidentvalet, ska Kalifornien folkomrösta om att avskaffa en lagstiftning som infördes 2018 och som ger arbetstagarstatus åt de som jobbar i gig-ekonomin.

Los Angeles Times rapporterar, enligt Arbetsvärlden, att för att vinna folkomröstningen och få bort lagen har bland andra Uber och Lyft plöjt ned över en miljard kronor. De fackliga organisationerna har fått ihop knappt femtio miljoner kronor.