Krönikor

Trump menar allvar med att försöka riva ner demokratin

Jag har fått vara med om mycket politisk historia under mitt liv. Jag fick se Berlinmuren falla, fick se Sovjet falla, jag har under mitt liv fått se inställningen till hbtq-personer förändras från öppet äckel till nära nog total acceptans. Sedan i förra veckan har jag också fått se en sittande amerikansk president försöka begå statskupp.

Det är svårt att ta till sig det som händer i USA just nu. Donald Trump har visserligen öppet vägrat säga att han skulle erkänna sig besegrad om Joe Biden vann valet, men de flesta har nog trott att han inte menade allvar. Det är nu en avgörande insikt att dra om dagens högerpopulister: de menar alltid allvar.

När de säger att de vill fängsla journalister eller politiska motståndare, förbjuda vissa yttringar eller tillsätta domare att döma efter deras åsikter så måste vi tro på dem. De menar alltihop, det varierar bara vilken möjlighet de har att genomföra sina planer.

Det Donald Trump, med stöd av ledningen i det republikanska partiet, just nu ägnar sig åt är att försöka riva ner den amerikanska demokratin. Om han inte lyckas med sin statskupp, vilket ändå verkar osannolikt, så vill han åtminstone så tillräckligt mycket tvivel bland sina anhängare om Joe Bidens legitimitet som president att demokratin ändå blir nedsolkad, att tilliten minskar ytterligare, att steget till ett auktoritärt styre blir kortare.

För att demokratin ska stå stark måste människor lita på att valen faktiskt är fria och rättvisa. När nu Trump och republikanerna sprider lögnaktiga anklagelser omkring sig om valfusk så minskar den upplevda skillnaden hos hans anhängare mellan den demokrati som USA faktiskt har och det auktoritära styre som Trump skulle vilja ha, med inspiration från ledare som Putin och Erdogan.

En fredlig maktöverlämning efter ett val mellan olika partier och politiker är ett av demokratins absoluta kärnvärden, eftersom det visar att även den som blir bortröstad står bakom det demokratiska systemet. Trump skrattar åt det demokratiska systemet. Hittills har han skrattat hånfullt och kunnat erodera det inifrån, eftersom han faktiskt blev demokratiskt vald 2016. Efter valet förra veckan skrattar han alltmer vansinnigt, med skrattet avbrutet av vredesutbrott och alltmer apart uppenbara lögner, lögner som dock tyvärr många av hans anhängare är benägna att tro på.

För Sveriges del är det här relevant både som skräckinjagande utveckling i världen och på hemmaplan. Vi har ett stort parti i riksdagen som både är aktiva Trump-supporters och upprepade gånger både sagt och visat vad de tycker om demokratin. SD-uttalanden om att inskränka pressfriheten och partiets beundran för Ungern, som enligt internationella skattningar inte längre är en demokrati, brukar ofta ignoreras. Men vi kan inte göra det misstaget här också. Tro på vad de säger. De menar det.

En Biden-vinst och flera lovande corona-vaccin gör ändå att 2020 ser lite mindre nattsvart ut.

Bokstavligen nattsvart är det däremot nästan hela tiden. Hur ska man kunna leva i ett land där skymningen kommer vid 3-tiden?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV