Radar · Utrikes

Protesterade mot dödligt våld mot kvinnor – sköts av polis

En demonstrant i Mexico City målar på en polishjälm under en aktion till stöd för protesterna i Cancún.

Demonstranterna hade samlats för att protestera mot våld mot kvinnor i den mexikanska turistorten Cancún när de slogs tillbaka brutalt av polis.

I flera minuter sköt polisen skarpt i luften och jagade därefter de flyende demonstranterna, de flesta av dem kvinnor, genom ett hotellområde. Två demonstranter skadades av polisens kulor och ytterligare två i det efterföljande kaoset, enligt BBC.

Måndagens tumult mitt i det karibiska turistmeckat innebär ytterligare ett slag mot den hårt pandemidrabbade mexikanska turistnäringen, som vanligtvis står för nästan 9 procent av landets BNP.

– Självklart påverkar den här situationen Cancún. Det är redan ute i medier över hela världen. Det är fullkomligt förkastligt, säger Abelardo Vara, ordförande för en hotellsammanslutning i Cancún.

Lokala och nationella myndigheter har riktat hård kritik mot polisens skarpa skott och den lokala polischefen har avskedats.

Demonstrationen skedde i ljuset av Mexikos dystra statistik över våld mot kvinnor. Varje dag dödas tio kvinnor i landet, men enligt kvinnorättsorganisationer tystas delar av våldet ner för att inte skrämma bort turisterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV