Energi · På gång

På gång

Här odlas quinoa för fullt i Skåne.

9–14/11 Gotlands eget Pride pågår till och med lördag. Festivalen är coronaanpassad med en hel del digitala event som föreläsningar och workshops. På plats finns också regnsbågskafé, filmvisningar och konstutställningar.

Digital vecka: Psykisk hälsa

9–13/11 Medborgarskolan arrangerar en temavecka om psykisk hälsa i form av digitala föreläsningar, workshops och kultur. På schemat finns programpunkter med Sucicide Zero och om psykisk ohälsa under coronapandemin.

Stockholms filmfestival

11–22/11 Stockholms internationella filmfestival, den 31:a i ordningen, blir i år en hybrid festival med både fysiska och digitala filmvisningar genom tjänsten Festival on demand. 75 kvalitetsfilmer från världens alla hörn presenteras under festivalen.

Att odla framtidens grödor – grönare svensk mat

12/11 I Sverige finns förutsättningar att producera både nya och äldre sorter av baljväxter och spannmål. Men hur fungerar det att odla dem? Hushållningssällskapet arrangerar ett webbinarium med växtodlingsrådgivare, odlare och företagare inom branschen.

Forum för giftfri miljö

12/11 Kemikalieinspektionen arrangerar digitalt Forum för giftfri miljö – om hur man byter ut farliga kemiska ämnen. Bland talarna finns John Warner, Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist och miljöminister Isabella Lövin.

MP:s utfrågning av språkrörskandidater

12/11 Miljöpartiet väntas hålla en digital utfrågning av språkrörskandidaterna.

Transgender awareness week

13–19/11 Transgender awareness week inträffar andra veckan i november. I Göteborg arrangerar bland andra Reclaim Pride en temavecka med digitala föredrag, panelsamtal, workshops och minnesstunder.

Livelansering med Kata Nylén: Klimatpsykologi

13/11 Varför händer så lite när vi gör så mycket i klimatfrågan? Vad det är som tar emot och vilka är nycklarna till förändring? Kata Nylén, en av författarna till nya boken Klimatpsykologi, livesamtalar från ABF i Stockholm.

Handels varslar om strejk

13/11 Handels varslar om strejk från den 13 november om inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett nytt avtal för anställda i privata butiker, lager och e-handel före dess. Strejken omfattar drygt 5 000 anställda på privata butiker och lager runt om i landet.

Anders Carlbergs Minnespris

13/11 Stiftelsen Fryshuset delar ut Anders Carlbergs Minnespris vid en digital prisceremoni. Fryshuset önskar med priset inspirera andra till handlingar i Anders Carlbergs anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället.

Kulturfrukost: Från flygskam till tågskryt

14/11 Region Halland med flera arrangerar en livesändning med Susanna Elfors, teknologie doktor i samhällsplanering och miljö samt grundare av Tågsemestergruppen på Facebook. Hon delar med sig av sin egen resa från flygskam till tågskryt.

50 år i kulturföremålens tjänst

14/11 Världskulturmuseerna, Riksantikvarieämbetet och Svenska Unescorådet arrangerar digitalt seminarium med anledning av 50-årsjubileet för Unescos konvention mot illegal handel med kulturföremål. Kulturminister Amanda Lind inleder.

Maria A Ressa får årets Tucholskypris

15/11 Svenska Pen delar ut på Fängslade författares dag årets Tucholskypris till journalisten och författaren Maria A Ressa. Prisutdelningen äger rum utan publik och kulturminister Amanda Lind delar ut priset.

Panelsamtal om fängslade Gui Minhai

15/11 I februari i år dömdes den svenskkinesiske förläggaren och författaren Gui Minhai till tio års fängelse av kinesisk domstol. Hur ser den aktuella situationen ut för fängslade författare och journalister i Kina? Vad finns det för tänkbar framtid för Gui Minhai själv? Livesänt panelsamtal från Göteborgs stadsbibliotek.

Fängslade författares dag

15/11 I dag uppmärksammas Fängslade författares dag.

Filantropins dag

15/11 Denna dag är det Filantropins dag.

Kan gruvnäringen bidra till hållbar utveckling?

16/11 SU och ABF fortsätter sin serie med digitala föreläsningar. Gruvsektorn kommer att spela en central roll i den gröna omställningen. I många länder har dock naturresursutvinning inte lett till ekonomisk utveckling, utan snarare bidragit till konflikter, ojämlikheter och miljöförstöring. Hur kan dessa utmaningar hanteras så att gruvsektorn kan bidra till omställningen och samtidigt vara förenlig med demokratisk och hållbar utveckling i de länder där resurserna utvinns?

Toleransdagen

16/11 I dag uppmärksammas Internationella dagen för tolerans.

Climate change: The livestock connection

17/11 GU-CAS (Gothenburg university’s network for critical animal studies in the anthropocene) arrangerar ett webbinarium med professor Andrew Knight. Vad behöver vi göra för att stoppa klimatförändringarna? Webbinariet fokuserar på djurhållningens påverkan på jordklotet.

Vilka lärdomar kan dras från regeringsbildningen 2018?

17/11 SNS arrangerar digitalt seminarium om regeringsbildningen 2018. Medverkar gör statsvetarna Jan Teorell, Hanna Bäck, Johan Hellström, Johannes Lindvall samt tidigare talmannen Per Westerberg och politikreportern Maggie Strömberg.

HRF varslar om strejk

17/11 Hotell- och restaurangfacket varslar om strejk från den 17 november.

Filosofins dag

18/11 I dag uppmärksammas Världsfilosofins dag.