Radar · Miljö

Ny studie: Valar mottagliga för covid-19

En belugaval, däggdjuret är en av de marina däggdjur som forskare funnit kunna bli infekterade av coronaviruset sars-cov-2.

Sjukdomen covid-19 uppstod när ett coronavirus hoppade över från ett djur till en människa. Men det kan också hoppa från människa till djur. Senast minkar i Danmark. Enligt en ny studie kan också marina däggdjur vara mottagliga för viruset.

I en studie som publicerades i tidskriften Science total environment, framkommer att coronaviruset kan sprida sig till valar och andra marina däggdjur, så som delfiner och sälar. Det om orenat avloppsvatten sprids till de habitat som djuren lever i, exempelvis flodsystem.

Inga marina däggdjur har påträffats insjuknade men forskarna analyserade dna, för att förstå om djuren kunde bli infekterade, bland annat genom att undersöka de aminosyror som viruset binder till och fann att de liknande de i människor. Flera av de däggdjuren som forskarna sett kan bli smittade, är redan hotade eller allvarligt hotade av utrotning, enligt forskarna.

Kan orsaka lungskador

”Tidigare har de här djuren blivit infekterade av relaterade coronavirus som har orsakat både milda symptom och livshotande lever och lungskador”, säger rapportens huvudförfattare, Graham Dellair, vid Universitetet i Dalhousie, Kanada, i ett uttalande som publicerats på Phys.org.

Forskarna tror att den största risken för spridning i marina miljöer, gäller utvecklingsländer där reningsverken kan vara undermåliga eller inte existera alls.

Men det finns också en risk att viruset sprids till de marina däggdjuren, vid så kallade breddningar, då orenat avloppsvatten avleds rakt ut i vattendrag på grund av överbelastning i systemet, exempelvis vid störtregn. Något som är vanligt förekommande, bland annat i Sverige.

Det nya coronaviruset, sars-cov-2, har bland annat upptäckts i flodvatten i Ecuador, där avloppsvatten går rakt ut i floden.