Radar · Utrikes

Kvinnorättsaktivist hungerstrejkar i Saudiskt fängelse

Den 26 oktober startade Loujain al-Hathloul sin hungerstrejk.

Den fängslade kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul, som fängslades efter att bland annat ha protesterat mot lagen som förbjöd kvinnor att köra bil, har inlett sin tredje vecka av hungerstrejk i fängelset i Saudiarabien. Nu vädjar hennes lillasyster Lina al-Hathloul till omvärlden att agera.

FN uppmanar Saudiarabien att genast släppa Loujain al-Hathloul då hennes hälsa försämras drastiskt. Hennes syster Lina al-Hathloul uppmanar nu omvärlden att agera under G20-mötet där Saudiarabien är ordförande.

Sist Loujain al-Hathloul fick träffa sina föräldrar var den 26 oktober, berättar Lina al-Hathloul, enligt SR.

– Loujain kan inte överleva i fängelset då hon inte vet vad morgondagen består av, Lina al-Hathloul till BBC World Service.

På årets G20-möte den 21-22 november, där Saudiarabien står som ordförande, hoppas Lina al-Hathloul att hennes systers situation blir en fråga

– Det här är ett viktigt tillfälle för Saudiarabien att visa sin bästa sida och skydda sitt rykte. De vill stoltsera med alla reformer som införts. Därför är det helt rätt läge att sätta press på Saudiarabien nu. Reformer sker eftersom aktivister som Loujain har arbetat för dem. Vad gör de för nytta om aktivisterna sitter inlåsta? säger Lina al-Hathloul, enligt SR.

Sist Loujain al-Hathloul fängslades var i maj 2018, då hon greps tillsammans med flera saudiska aktivister som kämpat bland annat för kvinnors rätt att köra bil.

Myndigheterna anklagade dem för att utgöra hot mot landets säkerhet. Men en månad efter gripandet hävdes förbudet för saudiska kvinnor att köra bil.

Saudiarabien försäkrade FN i början av februari i år att Loujain al-Hathlouls rättegång skulle äga rum inom en månad.