Radar · Politik

”DO har misslyckats med att ge upprättelse till diskriminerade”

 Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen presenterade i augusti Lars Arrhenius som ny diskrimineringsombudsman, DO.

Diskrimineringsombudsmannen har misslyckats med uppdraget att ge upprättelse till diskriminerade. I stället har verksamheten styrts mot förebyggande arbete. Det menar en ny rapport från tankesmedjan Arena. 

I en debattartikel i Göteborgs-Posten går rapportförfattarna till hård kritik mot hur Diskrimineringsombudsmannen (DO) sköter sitt uppdrag. Det förebyggande arbetet mot diskriminering, menar de, är ineffektivt och har lett till kraftiga försämringar i diskrimineringsskyddet och minskad respekt för diskrimineringslagen. I stället bör regeringen förtydliga DO:s uppdrag och skärpa lagstiftningen, skriver Lisa Pelling, statsvetare, Arena Idé och Lena Svenaeus,före detta jämo och rapportförfattare.

Rapporten pekar på att sammanslagning av de fyra olika ombudsmannamyndigheterna 2009 inte ledde till ökad effektivitet eller har lett till att diskriminerade får lättare hjälp.

Med en årlig budget på 126 miljoner kronor borde mer kunnas göra, menar författarna. 

“Vår genomgång visar dock att antalet diskrimineringsärenden som drivs av DO i domstol har minskat år från år och att allt färre förlikningar har ingåtts. Den absoluta merparten av anmälningarna utreds överhuvudtaget inte”, skriver de. 

Bara halv procent ledde till resultat

Av  2 661 diskrimineringsanmälningar som kom in 2019, ledde till sex ärenden av DO, vilket resulterade i slutändan bara i en förlikning. 

Rapportförfattarna vill se att en rad åtgärder vidtas. Bland annat föreslår de att DO:s ledning breddas och i stället leds av ett kollektiv med ansvariga som har kompetens för respektive område inom DO:s verksamhet.

De vill också ta bort frivillighetsregeln i diskrimineringslagen. .

”Regeringen bör snarast tillsätta en utredning som klarlägger vilket uppdrag DO faktiskt har och hur detta uppdrag bäst förverkligas. En tydligare lagstiftning måste komma på plats. Diskrimineringslagen och den särskilda lagen om DO måste ses över”, skriver rapportförfattarna.

För tillfället är Lovisa Strömberg tillförordnad diskrimineringsombudsman. Den 1 december tillträder Lars Arrhenius som ny diskrimineringsombudsman, DO.