Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Åtgärder mot hatbrott i EU– men transfientlig lag stoppas inte

Abir Al-Sahlani, EU-parlamentariker för Centerpartiet, vill se mer kraftfulla åtgärder för att hbtqi-personers rättigheter ska garanteras.

Hatbrott ska bekämpas i alla EU-länder. Det är en av punkterna i den hbtqi-strategi EU-kommissionen la fram på torsdagen. EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) är måttligt imponerad. ”EU-kommissionen måste ta av sig silkesvantarna”, säger hon.

EU-kommissionen vill tvinga EU-länderna att förbjuda hatbrott. Om förslaget – som nu ska behandlas av EU-parlamentet och medlemsländerna – blir verklighet skulle det kunna stärka det rättsliga skyddet mot bland andra hbtqi-personer.

Abir Al-Sahlani, EU-parlamentariker för Centerpartiet, välkomnar förslaget men befarar att flera medlemsländer kommer vara ovilliga att införa ett starkare skydd för hbtqi-personer.

– Frågan är hur EU-länder som i dagsläget mer eller mindre sanktionerar hatbrott mot hbtqi-personer kommer att anamma en sådan lagstiftning, och vad EU:s plan är om en del länder vägrar att implementera detta, vilket vi får räkna med, säger hon.

I Ungern klubbades i våras en lag som förbjuder människor att ändra juridiskt kön, vilket drabbar trans– och intersexpersoner. I onsdagens Syre hoppades RFSL:s ordförande Deidre Palacios att EU-kommissionen skulle sätta ner foten mot detta. Något sådant förslag presenterades inte på onsdagen.

– EU-kommissionen kommer med många vackra ord, men att allt man ska göra kring till exempel trans- och intersexfrågor är att tillsätta några arbetsgrupper räcker helt enkelt inte, säger Abir Al-Sahlani.

RFSL-ordföranden Deidre Palacios hörsammas däremot när det gäller steriliseringar som i en handfull EU-länder fortfarande påtvingas personer som genomgår könskorrigeringar. Nu kräver EU-domstolen att medlemsländerna respekterar Europarådets domslut som fördömer tvångssteriliseringarna.

"Dra länder inför domstol"

Abir Al-Sahlani ser positivt på att EU-kommissionen föreslår att föräldraskap ska erkännas i hela Europa, oavsett hur familjekonstellationen ser ut. I ett uppmärksammat fall blev en spansk kvinna som flyttade till Sverige med sitt barn och den kvinna som fött barnet, tvungen att genomgå en närståendeadoption för att godtas som förälder i Sverige. Detta trots att hon hade papper från spanska myndigheter på att hon var förälder.

Abir Al-Sahlani vill nu se att EU blir tydligare mot de medlemsländer som inte respekterar hbtqi-personers rättigheter.

– EU-kommissionen måste ta av sig silkesvantarna och börja dra länder inför domstol, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV