Zoom

Alla krossade hjärtans dag – så helar du det som har brustit 

Att få sitt hjärta krossat kan kännas som en hjärtattack i värsta fall.

Det kändes som att någon slitit hjärtat ur kroppen. Så beskriver Susanne känslan av att ha blivit lämnad av sin flört. I dag firar vi alla krossade hjärtans dag, en motreaktion till alla hjärtans dag. Men hur läker man ett hjärta som har gått i tusen bitar?

Han var bredaxlad, vältalig, men med en trasig barndom som gjorde honom sårbar. Susanne drogs till honom direkt. De hade träffats via arbetet och sena afterworks blev till allt hetare möten. Men förhållandet ville aldrig ta fart. Han skyllde på jobb och på barnen han hade sedan tidigare.

– Jag godtog hans ursäkter. Ville så gärna vara i en relation med honom. Vi träffades bara varannan vecka på grund av barnen, men det räckte för att göra mig beroende av honom, säger Susanne.

Det var när hon hade legat vaken och väntat på honom en natt som hon insåg att hon skulle få sitt hjärta krossat. Det där sms:et om att han skulle komma över till hennes lägenhet kom aldrig.

– Jag grät i timmar, så mycket som jag inte gråtit sedan jag var tonåring. Det var som ett hårt tryck över bröstet. Jag tänkte, herregud, jag håller på att bli ghostad av en 45-åring, säger Susanne.

Ghostad är slang för en dejt som aldrig hör av sig mer eller gör sig svår att nå, ett sätt för konflikträdda människor att slippa göra slut på en relation. Susanne kallar honom för en typiskt “velande man” som aldrig kunde bestämma sig för hur han ville göra med relationen.

– Jag tror det blev svårare för mig eftersom jag aldrig visste hur det skulle bli. Jag kände en sådan ilska och besvikelse. Samtidigt kunde jag inte sluta tänka på den där personen. Man blir som galen.

Alla krossade hjärtans dag

När tidningarna sammanställer listor på årets alla inofficiella temadagar brukar alla krossade hjärtans dag dyka upp, någonstans mellan kebabens dag och alla fängslade författares dag. Mer uppmärksamhet röner inte denna antites till föreställningen om den ljuva kärleken. Men att få ett krossat hjärta kan vara ett stort problem, både själsligt och kroppsligt.

Psykologen Liria Ortiz tycker att man ska ta krossade hjärtan på allvar annars kan det leda till långvarigt psykiskt lidande och stress
Psykologen Liria Ortiz tycker att man ska ta krossade hjärtan på allvar annars kan det leda till långvarigt psykiskt lidande och stress. Foto: Model house

Liria Ortiz är psykolog och författare. Hon möter ofta människor som lider psykiskt av en förlorad relation.

– Det blir som en stor sorg för dem. De kan inte ta sig ur ältandet och tänker hela tiden på vad det var som de gjorde fel i relationen för att partnern skulle lämna dem, säger Liria Ortiz.

Hon varnar för ältandet. Det kan suga upp tid och energi för en person. I värsta fall kan det leda till minnesförluster, depressioner och panikattacker när man bara fokuserar på en enda sak, säger hon. Ofta handlar inte en separation om hur man själv har varit i en relation, det är många andra faktorer som spelar in. Partnern kan ha hittat en ny eller så har kärleken bara slocknat.

– Men i det läget är det viktigt att vara rak och berätta hur det ligger till. Det sämsta man kan göra är att inte säga något och bara försvinna. Då lämnar man sin partner med en massa frågor som gör att det tar längre tid att repa sig, säger Liria Ortiz

Myter om evig kärlek

Hon berättar att många har en föreställning om att man ska leva tillsammans hela livet. Men det är bara olika myter om den eviga kärleken. Därför reagerar man också så hårt på otrohet, eftersom det finns en tanke om att människor inte är otrogna om de är kära i varandra på riktigt.

–Otrohet kan handla om att attraktionen är borta, men oftast är det en impulshandling där droger eller alkohol är inblandade. Det behöver inte betyda att man inte är kär i sin partner, säger Liria Ortiz.

Vissa beskriver ett brustet hjärta som en sorgeprocess. Man går igenom olika steg. I början kan det vara bra att rensa hemmet på allt som påminner en om sitt ex. Liria Ortiz brukar rekommendera sina klienter att inte bränna upp eller slänga saker i affekt utan bara städa undan och spara.

– När du är i sorg är det svårt att ha nyanserade tankar. Men när känslorna lagt sig kanske du vill gå i genom sakerna i lugn och ro.

Sluta stalka – fokusera på överlevnad

Det är vanligt att man i sin hjärtesorg idealiserar sin förlorade partner. Tankarna snurrar kring framtiden och det är lätt att tänka att man aldrig kommer hitta en ny lika bra, eller att man kommer få leva sitt liv ensam. Då ska man inte försöka få kontakt med sitt ex.

– Det hjälper inte att förfölja sin partner. Sluta titta på Facebook eller Instagram vad personen gör. Försök inte att ringa hela tiden även om du känner att du vill prata. Det blir jättejobbigt för er båda. Hitta ett avstånd annars förvärrar det saken bara, säger Liria Ortiz.

Hon berättar att det är bättre att ställa in sig på överlevnad precis när uppbrottet kommer och alla känslorna sköljer över en. Fokusera på att kunna äta och sova, motionera och köpa nya kläder. Allt det där banala som får livet att fungera.

– Nyckelordet är att överleva. Många går in i ångesten och tror att de kommer känna såhär för alltid. Ta en paus, tänk att det går över, sedan kan du börja planera ditt liv.

Det kan vara svårt att koppla bort känslorna på besvikelse efter att ha blivit övergiven. Men det kan vara dåligt att gå åt andra hållet också och helt förtränga alla tankar. Då blir det en kamp att lägga locket på känslorna och den kampen tar i sin tur energi, säger Liria Ortiz.

– Jag brukar säga att när de känner känslorna komma kan de sätta sig ner och gå in i dem. Men bara för 15-20 minuter. Sedan måste de göra annat och fortsätta dagen och sitt liv.

Känns som hjärtattack

Att många precis som Susanne beskriver känslan som ett tryck över bröstet, eller i mer extrema fall, som att hjärtat faktiskt brister, är inte ovanligt.

Men kan man få fysiska men av ett krossat hjärta eller stor hjärtsorg?

Liria Ortiz berättar att hon inte känner till någon som har fått skador av ett “krossat hjärta” men själva stressen man upplever kan vara skadlig i sig.

– Det känns som att man ska dö, men det är hjärnan som lurar en. Det är en instinkt som vill att man reagerar och gör något så vi kan överleva en stressande situation och inte hamna i chock, säger Liria Ortiz.

Ett brustet hjärta kan uppvisa samma symptom som en hjärtattack
Ett brustet hjärta kan uppvisa samma symptom som en hjärtattack. De flesta som drabbas är kvinnor.  Foto: Janerik Henriksson/TT

Plötslig stress kan leda till högre blodtryck och att kroppen pumpar ut stora mängder adrenalin, vilket kan upplevas som att man får en hjärtattack. I Japan har fenomenet fått namnet takotsubo.

Hjärt-lungfonden beskriver det som en hjärthändelse som liknar en hjärtinfarkt men utan kranskärlsförträngningar. De flesta som drabbas av hjärtattacker visar sig ha förändringar av kranskärlen när läkarna undersöker patienterna. Men hos cirka åtta procent finns inga förändringar utan de har normala kranskärl. Förklaringen till smärtorna är svårare att förklara. Det är den här gruppen som man brukar kalla för patienter med brustet hjärta eller takotsubo. Och de flesta är kvinnor.

Syndromet förbryllar läkevetenskapen och ännu har inte Socialstyrelsen några nationella riktlinjer för hur man ställer diagnos eller vilken behandling som rekommenderas vid takotsubo.

Patienterna som kommer in med takotsubo har ofta starka trauman eller långvarig stress bakom sig. Det är livshändelser som att en nära släkting har dött, ens hus har brunnit ned eller att man har lämnats av sin partner, berättar Hjärt-lungfonden.

Bitter seperation

Vad det talas mindre om är att den som lämnar också kan lida av krossat hjärta och sorg. Det kan också finnas en besvikelse över att ens partner inte levde upp till ens förväntningar, eller att man lagt så mycket tid och resurser på att försöka anpassa sig efter den andra att man helt har försakat sig själv. När man sedan väl lämnar kan konflikter blossa upp.

–Man börjar bråka över bagateller, vems är den här koppen. Folks sämsta sidor kommer fram. Framförallt vill man hämnas på den andra om man känner sig sviken, säger Liria Ortiz.

Hämnd var också något som Susanne kände att hon ville få. Det bredaxlade maskrosbarnet visade sig vara både lögnaktigt och manipulerande, berättar hon. När han blev allt svårare att få tag på tog hon mod till sig och ringde hans före detta fru. Det visade sig att han hade återvänt till henne samtidigt som han träffade Susanne vid sidan av.

–Jag ringde och berättade att jag och Micke träffades. Jag bad om ursäkt men hon var inte förvånad. Det slutade med att vi satt och snackade skit om honom i en timma, säger Susanne.

Fotnot: Susanne heter något annat.

Radera gamla meddelanden och sluta snoka

Ta bort gamla konversationer. Det hjälper inte att försöka hitta var relationen gick fel, eller försöka suga i sig från gamla kärleksmeddelanden. Det blir ett ältande. Samma sak när det gäller sociala medier, sluta stalka för att se om exet har en ny. Ju mer man går in och kollar desto svårare blir det att gå vidare.

Städa undan och håll distans

Plocka bort gamla bilder, presenter och saker som påminner dig om din partner. Vissa känner befrielse att slänga alla grejer, medan andra vill behålla och gå igenom när känslorna lagt sig. Ta en paus från gemensamma vänner och koncentrera dig på dig själv. Det är svårt att komma över en partner när man lever mitt uppe i sitt gamla liv. Pausen från exet och vännerna behöver inte vara permanent, ni kan plocka upp tråden i ett senare skede.

Acceptera och tillåt dig själv att sörja

Sluta älta. Det är inte ditt fel. Inse det och gå vidare. Det handlar sällan om en enskild händelse eller något man sagt vid ett tillfälle. Acceptera att exet har gjort slut. Du kan inte förändra andra människors beslut. Det kan kännas som en stor sorg att förlora någon man stått så nära. Förträng inte sorgkänslorna. Tillåt dig själv att vara ledsen för en stund. Det brukar ju gå över.

Fokusera på att överleva

När det känns som värst och man blir helt förlamad är det viktigt att tänka på det basala. Äta, sova, motionera och sköta jobb och skola. Ta en dag i taget och tänk att du ska ta dig igenom den här krisen. Fokusera på vad du faktiskt behöver göra för att överleva.

Var social trots sorgen

Träffa familj och vänner eller hitta bra personer att tala med om du inte vill ta hjälp från psykologer eller terapeuter. En avslutad kärleksrelation kan vara en chans att ta tag i sitt liv. Testa nya saker som man aldrig gjorde i relationen. Du får mer tid för dig själv utan att behöva ta hänsyn. Det är kanske för tidigt för att slänga sig ut i dejtingsvängen, men försök att hålla ögonen öppna. Du kommer att träffa någon ny när hjärtat har läkts igen.

Källa: Liria Ortiz, Amelia, UNT

Peter Al Fakir