Radar · Nyheter

Tre amerikanska soldater i Irak dödade i raketattack

Mordet på den iranska generalen Qassem Soleimani väckte stor internationell uppmärksamhet i januari.

Tre soldater i den amerikanska koalitionen i Irak dödades, ytterligare minst tolv soldater uppges ha skadats i en raketattack mot en amerikansk bas utanför Iraks huvudstad Bagdad.

Det var den 22 attacken mot ett amerikanskt mål sedan i oktober i fjol, enligt en irakisk militär. Under onsdagen träffade flera raketer en irakisk bas med amerikanska soldater utanför Bagdad, rapporterar Al Jazeera. 

I ett uttalande från den irakiska regeringen fördömde president Barham Salih attacken och sa att den ska utredas. De ansvariga ska ställas till svars. Flera personer inom den internationella koalitionen som arbetar i Irak dödades i attacken, enligt uttalandet.

USA har också sagt att attacken ska undersökas och utredas, först därefter kan de komma med mer information om vad som hänt. USA har över 6000 soldater i Irak. Deras huvudsakliga uppgift är att träna och utbilda irakiska soldater för att arbeta mot terrorism.

I slutet på 2019 attackerade USA å sin sida fem militärbaser i Irak och Syrien som används av den pro-iranska, irakiska beväpnade gruppen Kataib Hezbollah. Enligt USA är Kataib Hezbollah en terrororganisation.

Spänningarna mellan USA och Iran har stegrats på senare tid. Inte minst genom mordet på den iranska militären Qassem Soleimani och hans irakiska kollega Abu Mahdi al-Muhandis, chef över just Kataib Hezbollah, den tredje januari i år. Efter mordet röstade Iraks parlament om att bannlysa alla utländska trupper från landet. Beslutet har ännu inte förverkligats.