Radar · Morgonkollen

Tågstopp i Sydsverige när oväder drar in

Sydsverige kan vänta sig mycket hårda vindar ihop med regn under torsdagen.

Torsdagen väntas bli ordentligt blåsig i hela Götaland. SMHI har utfärdat flera klass 2- och 1-varningar på grund av stormbyar. Ovädret får nu tågtrafiken att ställas in.

Vindstyrkor på uppåt 28 meter per sekund ihop med regn. Det är vad stora delar av Götaland har att vänta under dagen. SMHI har därför utfärdat en klass 2-varning för hela västkusten, Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Öland och Gotland.

I Västra Götalands län och i Jönköpings län väntas vindstyrkan bli något svagare varpå SMHI har utfärdat en lägre varningsgrad: klass 1.

– Det är risk för kringflygande föremål, skador på byggnader, att träd fälls. I samband med det kan det bli en del problem med elförsörjningen, säger Jonatan Kvernby, meteorolog vid SMHI.

På grund av blåsten har flera lokala tågoperatörer valt att ställa in trafiken, många redan från tidig torsdagsmorgon, medan Skånetrafiken har valt att ställa in efter åttatiden på morgonen.

Enligt Trafikverket är tågtrafiken mellan Stockholm och Malmö inställd under hela torsdagsdygnet.

Redan vid fyratiden på morgonen kom trafikinformation om att vindkänsliga fordon inte rekommenderas att köra över Öresundsbron.