Intro

Planen är ingen plan

– Från och med nu blir det olagligt att prioritera bort klimatet. Det här är en sådan dag jag kommer berätta för mitt bonusbarnbarn om när hon blir lite större, sa klimatminister Isabella Lövin (MP) när regeringens klimatlag trädde i kraft 2018.

Jag undrar om hon också kommer berätta om att regeringen därefter misslyckades med att följa lagen och prioritera klimatet. För det är just vad som har hänt. Politiken följer inte lagen, enligt Klimatpolitiska rådets årliga granskning som släpptes i dag. Och regeringens handlingsplan är ingen plan, konstaterar rådet vidare.

– Vår första rekommendation är att göra om planen till en riktig plan, säger rådets vice ordförande Johan Kuylenstierna.

Mer om kritiken mot klimatpolitiken på Radarsidorna. Där kan du även läsa att Sverige toppar organisationen World animal protections ranking över länders djurskydd.

En annan sida av frågan finns i veterinären Lina Gustafssons bok Rapport från ett slakteri, som släpps i morgon. Hon tog jobb på ett slakteri för att hjälpa djuren, och vill nu att andra ska få veta vad de går i genom, säger hon.

– Det är mitt enda sätt att göra dem rättvisa. Jag känner ett ansvar som har fått möta alla de här djuren. Det är en av våra största livsmedelsindustrier, och jag tycker det är nånting som angår alla att få veta hur det går till.