Radar · Nyheter

Pandemin kan vara över till juni enligt Kina

Coronautbrottet i Kina har passerat kulmen, enligt hälsodepartementet.

Kina har passerat kulmen av coronavirusepidemin, enligt landets hälsomyndigheter. Globalt kan pandemin vara över till juni om andra länder tar lärdom av Kinas agerande, heter det.

För första gången ligger det angivna antalet nya fall på ett dygn i den värst virusdrabbade provinsen Hubei under tio. Runt två tredjedelar av fallen i världen har registrerats i provinsen, där viruset först började spridas i december.

Sammanlagt har i Kina över 80 000 fall bekräftats och över 3 000 människor avlidit.

Genom att vidta omfattande åtgärder, som att i princip stänga hela Hubei, har stora utbrott i andra städer kunnat förhindras, enligt de kinesiska myndigheterna, som anser att andra länder bör ta lärdom av hanteringen.

Globalt kan pandemin vara över i juni om länderna mobiliserar för att bekämpar den, säger Zhong Nanshan, som utsetts till ledande rådgivare i virusbekämpningen.

– Mitt råd är att alla länder bör följa WHO:s instruktioner och agera på ett nationellt plan. Om alla länder kunde mobilisera sig kan det vara över i juni, säger Zhong Nanshan, en av Kinas främsta experter på smittsamma sjukdomar.

Han är känd för att ha varit med och stoppat sarsepidemin 2003.

– Min bedömning om juni baseras på scenarier där alla länder vidtar positiva åtgärder. Men om några länder inte tar smittan och skadan på allvar och agerar kraftigt kan det pågå längre.

Virusets spridning i Kina har minskat rejält den senaste veckan. I Kina som helhet rapporterades under onsdagen 15 nya fall, jämfört med 24 dagen innan. Sju av de nya fallen konstaterades utanför Hubei, av dem var sex personer som kommit från utlandet.