Radar · Miljö

Flygplan lyfter tomma – vill inte förlora landningsplats

Flygbolagen är oroliga för att förlora sina tidsluckor för att landa på vissa flygplatser.

Flygplan har lämnat flygplatserna tomma de senaste dagarna, rapporterar Svenska Yle. Anledningen är att flygbolagen är oroliga för att bli av med sina tillstånd att landa på vissa flygplatser specifika tider. EU-kommissionen slopar tillfälligt reglerna som reglerar detta.

När ett flygplan från ett visst bolag får landa på en flygplats regleras av ”airport slots”, det vill säga tidsluckor.

– Sådana slots som flygbolagen har den här vintern tillfaller dem på nytt också nästa vinter om de har använt dem i tillräckligt stor utsträckning, säger Katriina Ahlroth, koordinator av tidsluckorna i Finland, till Yle.

Om ett flygbolag missar mer än en femtedel av sina flygningar till en flygplats riskerar de att bli av med sina tidsluckor. Det kan innebära att flygbolaget blir av med tillstånd att landa på vissa destinationer eller under vissa attraktiva tider på dygnet.

Rädda för att förlora pengar har därför en del flygbolag flugit med halvtomma eller tomma plan, vilket bilder och filmer i sociala medier vittnar om. SAS och Finnair uppger för Yle att de ännu inte har gjort den typen av åtgärder.  SAS har däremot meddelat att man planerar att kapa arbetstid och lön för anställda med 20 procent under en tremånadersperiod, rapporterar SVT.

Kina har varit undantaget systemet sedan Coronautbrottet.  SAS slutade i förra veckan att flyga till norra Italien. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen  har tidigare i veckan meddelat att EU tillfälligt slopar systemet med tidsluckor. Det kommer enligt henne göra att flygbolagen inte kommer flyga tomma eller tomma flygplan i onödan, rapporterar Yle.