Glöd · Debatt

”Att lägga ner Västerås flygplats är ett beslut i tiden”

Västerås har landat i beslutet att lägga ner flygplatsen.

DEBATT Västerås flygplats läggs nu ner efter att underskotten blivit större än beräknat och de lokala politikerna hellre vill prioritera andra saker, som skola och äldreomsorg. Ett beslut som verkligen ligger i tiden.

Dels det faktum att flyget är en av de största klimatbovarna som vi dessvärre måste dra ner på och dels att sämre tider väntar vår ekonomi. Man kan ju fråga sig om det känns rimligt att lägga 20 miljoner på en flygplats, vilket Västerås kommun gjorde under 2019, när staden har fantastiska kommunikationer till både Stockholm och Arlanda.

Att överhuvudtaget subventionera en av de mest klimatnegativa industrierna är rent vansinne. Varför ska inte flyget bära sina egna kostnader när till exempel SJ måste överleva helt utan statliga bidrag och subventioner? Är det då inte mer rimligt att istället subventionera det klimatsmartaste alternativet att resa istället för det sämsta?

Låt oss titta lite på hur lång tid det tar att resa från Västerås med tåg:

• Västerås C–Stockholm C: 54 minuter

• Västerås C–Arlanda: 1 timme och 25 minuter (buss)

• Västerås C–Göteborg C: 3 timmar och 24 minuter

Känns det verkligen rimligt att en stad med dessa förbindelser även måste ha en flygplats som kostar skattebetalarna tiotals miljoner om året när konjunkturen nu viker och alla kostnader måste synas i sömmarna? Om inte flygplatsen läggas ner skulle kommunen istället tvingas att spara in på andra verksamheter, som till exempel vård och skola. Man kan ju fråga sig vad vi verkligen behöver.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV