Radar · Basinkomst

Studie: Basinkomst bättre i automatiserade samhällen

Basinkomst skulle fungera bättre i en framtid med storskalig automatisering och digitalisering, visar en ny studie.

Hur skulle basinkomst fungera bortom BNP-tillväxt? Det har svenska forskare undersökt i en ny studie med två möjliga framtidsscenarier.

– Med en garanterad inkomst skulle ohållbara verksamheter inte motiveras enbart som ett sätt att skapa arbetstillfällen, och förbättra möjligheterna för människor att delta i lokala och serviceintensiva aktiviteter, säger Mikael Malmaeus på IVL Svenska Miljöinstitutet, som är en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

I studien har forskarna undersökt hur basinkomst skulle fungera i två olika framtidsscenarier. Det ena bygger på småskalig självförsörjning och det andra på storskalig automatisering och digitalisering. 

– Ett resultat är att en full basinkomst verkar fungera bäst i en ekonomi där varuförsörjningen i stor utsträckning understöds av teknik och automatisering, och där behovet av mänsklig arbetskraft är mindre. Basinkomst är då ett verktyg för att fördela ekonomiska resurser och ersätter till stor del inkomster från lönearbete, fortsätter Mikael Malmaeus.

Grön omställning

Men hur basinkomst skulle funka som ekonomiskt räddningspaket i corona-tider kan studien inte ge några tydliga svar, menar forskarna.

– Egentligen inte. Basinkomst kan troligen också lösa akuta problem när människor blir utan inkomst, men det vi kommit fram till handlar mer om strategier för en grön omställning. Om återuppbyggnaden efter corona leder till en ekonomisk omställning skulle dock våra resultat kunna vara användbara för att avgöra vilken roll en basinkomst kan spela i olika scenarier, säger Mikael Malmaeus.

Förutom Svenska miljöinstitutet har forskare på KTH och Södertörns Högskola deltagit i studien som är en del av projektet ”Bortom BNP-tillväxt”