Radar · Miljö

Lokalproducerad energi och odling ska minska klimatavtryck i Skåne

Produktion av livsmedel och energi i nytt projekt.

Jordberga Resurshub utanför Trelleborg satsar på lokal produktion av mat  och energi. Tanken är att olika branschverksamheter ska ge näring åt varandra och minska utsläpp. Det rapporterar tidningen Jordbruksaktuellt.

– Genom att kombinera gröna energilösningar och nyttja synergierna mellan de olika verksamheterna skapar vi en unik hub för livsmedelsproducenter som vill jobba cirkulärt, säger Carl-Adam von Arnold, ägare av Jordberga gård och  initiativtagare till projektet.

– I Jordberga finns en stor och unik utvecklingspotential för olika energialternativ. Bland annat finns biogasproduktion och vindkraftverk på platsen med möjlighet att utöka och det finns planer på att anlägga en storskalig solkraftspark. Därmed finns goda förutsättningar att skapa ett kluster som kan nyttja lokalt producerad förnyelsebar energi, säger Peter Önnby på Ramboll, i ett pressmeddelande.

Företaget Ramboll har varit med och utrett förutsättningarna för ett sådant här projekt. Och kommit fram till att de är goda. De har också tittat på miljömässiga effekter av samverkan i Jordberga.

Det här projektet skulle kunna minska koldioxidutsläppen i regionen med minst 5000 ton koldioxid per år, enligt Ramboll.

– En utökning med produktion av livsmedel skulle innebära att Sverige blir mindre beroende av livsmedelsproduktion från andra länder och därmed bidra till minskade transporter och en helt förnyelsebar energimix i framställningen, säger Peter Önnby.

Han fortsätter:

–Jordberga Resurshub är ett unikt projekt i Sverige, givet storleken och omfattningen av de investeringar som planeras samt de positiva effekter det ger på miljön och samhället i och runt Jordberga,