Radar · Morgonkollen

Gym och frisörer får öppna i Brasilien

Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Brasiliens president Jair Bolsonaro säger att gym och frisörer numera tillhör nödvändiga verksamheter och får hålla öppet trots coronarestriktioner.

Presidenten har hävdat att myndigheter, både på statlig och på kommunal nivå, har gått för långt med restriktionerna för att stoppa smittan.

– Frågan om liv måste tas parallellt med (den om) jobb. Utan ekonomin finns det inget liv, det finns inga läkare, det finns inget sjukhusmaterial, säger Bolsonaro.

Efter att ha ursprungligen bedömt verksamheter som apotek och livsmedelsbutiker att vara samhällsnödvändiga har Bolsonaro senare utökat listan till att omfatta bland annat kyrkor.

Nu läggs alltså fler verksamheter till den listan, förutom gymverksamhet och frisörsalonger tillåts industriell produktion och byggnadsarbete. Och Bolsonaro lovar ytterligare lättnader.

Hälsoministern Nelson Teich säger på måndagen att hans departement inte hade fått veta något på förhand om beslutet att låta gym och frisörer öppna igen.

Totalt har nära 170 000 fall av coronasmittade registrerats i landet och omkring 11 500 insjuknade personer har mist livet.