Glöd · Ledare

Veckans stora vegansnackis och grönt raffinaderi?

”Hjärnsläpp”. Så förklarar veganföretaget Seitanfoods vd Nikolaos Pizanias kriskommunikationen kring de rasistiska kommentarer som skrivits på sociala medier – men som han själv vägrar kalla för just rasistiska. Vår reporter Hanna Strid har talat med honom efter att kritiken varit massiv bland kunderna och efter att Coop avslutat samarbetet med företaget.

I stället för att få hjälp blev jag utsatt för sexuella övergrepp. Det är namnet på en rapport från organisationen Skyddsvärnet. I den finns skakande läsning om hur sexövergrepp drabbar inlåsta barn på statliga ungdomshem. Syres integritetsreporter Charlotte Wester har talat med Olle Eriksson som intervjuat ungdomar som upplevt eller bevittnat övergrepp på ungdomshem.

På måndag blir med all sannolikhet Susanna Gideonsson ny LO-ordförande. Hon lovar att ta fackföreningsrörelsen ut på banan i klimatfrågan. Men i en av de hetaste klimatpolitiska striderna – den om ja eller nej till Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil – står hon på samma sida som oljebolaget. Undertecknad möter henne i dagens Zoom.

  • En mening är korrigerad i början om företagets kriskommunikation, rasistiska kommentarer, som tidigare var missvisande.