Energi · Syre förklarar

Syre förklarar hållbart friluftsliv

Van i vildmarken eller vandringsrookie? I sommar stannar vi i Sverige.

Svemester, staycation, hemester eller coronasemester – året då långväga resor och sociala aktiviteter ställs in funderar många på en smittsäker sommar i naturen. Är du nybörjare i skog och mark, eller rutinerad men vill minska miljöbelastningen från din tur? Syre tipsar om hållbart friluftsliv.

Under våren har sökord som “naturreservat” och “vandringsleder” skjutit i höjden, och Svenska turistföreningen ser ett kraftigt ökat intresset för i första hand kortare vandringar. För att hitta utflyktsmål är sajten naturkartan.se en bra start. Sökningen går att sortera på län, samt tillgänglighet för rullstol, barnvagn, närhet till kollektivtrafik eller vad som passar dina behov.

Vill du vandra tillsammans med andra arrangerar Friluftsfrämjandet turer.
Väljer du att besöka något av Sveriges över 5000 naturreservat – se till att läsa på i förväg eller på skyltar på plats vad du får och inte får göra. Kommunen och länsstyrelsen har information. Reservaten är upprättade med olika syften, till exempel att skydda specifika arter, som du inte ska störa med ditt besök. Landets allra mest värdefulla natur är skyddad som nationalpark. Det finns bara 30 stycken. Vilka regler som gäller i respektive park, och mer information finns på sverigesnationalparker.se.

För övrigt gäller allemansrätten, som kort sagt ger alla rätt att röra sig fritt och övernatta tillfälligt – även på privatägd mark, så länge du inte stör eller förstör.

Låna eller byt utrustning

Utrustning för vildmarksliv är ofta dyr och kan vara onödig att äga om du inte ger dig ut särskilt ofta. Saknar du till exempel liggunderlag, sovsäck, tält, ryggsäck eller flytväst finns möjligheten att låna under två veckors tid på någon av landets fritidsbanker. Utrustningen är begagnad och skänks av privatpersoner, företag och organisationer. Hitta närmaste fritidsbank på fritidsbanken.se.

Har du utrustning men i fel storlek eller av fel typ kan det vara värt att testa ett byte. Friluftsfrämjandet arrangerar bytesmarknader för utrustning på omkring 230 platser i landet – ett pandemifritt år. Hur det blir i år återstår att se.

Är kläderna eller ryggsäcken trasig? Testa laga själv, fråga lokala skräddaren eller använd en reparationtjänst online (till exempel repamera.se).

Vill du köpa utrustning finns en rad sajter för försäljning av begagnat, till exempel utsidan.se.

Utrustning kan vara dyrt och onnödigt att köpa nytt
Utrustning kan vara dyrt och onnödigt att köpa nytt. Låna på någon av landets fritidsbanker. Foto: Piqsels

Kemikalier i friluftsprylar

Nyproducerat förbrukar förutom råvaror kemikalier, vatten och energi. Vill du ändå köpa ny utrustning – undvik material som är behandlade med impregneringsmedel som innehåller PFAS (florkarboner). Ämnena hittas ofta i funktionskläder och skor som är vattenavstötande men andas. Kunskapen om hälso- och miljöpåverkan för de här kemikalierna är ännu begränsad, men enligt Kemikalieinspektionen finns “starka skäl att betrakta alla PFAS som hälsoskadliga”. Vad vi vet säkert är att ämnena är extremt svårnedbrytbara när de hamnar i naturen.

Det är inte farligt för människor att använda kläder med PFAS, så det finns inte skäl att slänga bort kläder du redan äger. Mest PFAS släpps dessutom ut i naturen vid produktionen av plaggen.

AIternativa vattenavstötande material finns, och en vägledning är om plagget har en miljömärkning. Bra Miljöval, Svanen, GOTS och EU-blomman ställer krav på hela tillverkningskedjan, medan Oeko-Tex inte inkluderar miljöaspekter i produktionen.

Vad äter du?

En dagsutflykts matsäck behöver inte vara komplicerad, men kom ihåg att du förmodligen gör av med mer energi än en vanlig dag, så ta inte med för lite. Längre etapper kräver mer planering. Ett tips för både nybörjare och friluftsveteraner är friluftsexperten David Kilbergs bok Vegohajk, som är den första svenska kokboken med helvegetarisk mat för stormkök och lägereld. Där finns allt från snabba soppor till mer avancerade middagar, samtliga rätter enkla att bära och hållbara under lång tid. Boken ger även tips på hur man torkar mat, med vanlig ugn, för att slippa köpa dyrt frystorkat. 

Fler mattips med några recept och menyer att låna finns på bloggen friluftsvegan.se.

Även Friluftsfrämjandet har guider för att torka mat själv. 
 
Minska miljöpåverkan genom att köpa mat med kort hållbarhet och torka. Några enkla varor att testa för nybörjaren är svamp, purjolök, äpple och sojafärs.

Även Friluftsfrämjandet har guider för att torka mat själv.

Minska miljöpåverkan genom att köpa mat med kort hållbarhet och torka. Några enkla varor att testa för nybörjaren är svamp, purjolök, äpple och sojafärs.

David Kihlbergs bok Vegohajk är den första svenska kokboken med helvegetarisk mat för stormkök och lägereld
David Kihlbergs bok Vegohajk är den första svenska kokboken med helvegetarisk mat för stormkök och lägereld.

Elda

Att göra upp eld är tillåtet när det inte råder eldningsförbud, förutsatt att elden inte riskerar sprida sig eller skada mark, djur eller växter. Lämpligt underlag är grus eller sandig mark. Undvik mossa, torv eller jordig skogsmark, där elden riskerar sprida sig, eller pyra nere i marken. Undvik att elda direkt på eller intill berghällar och större stenblock eftersom de riskerar spricka. Som bränsle kan du plocka nedfallna kottar, grenar och pinnar från marken, men det är inte tillåtet att hugga eller såga ner träd eller buskar eller ta näver från levande träd.

I naturreservat och nationalparker råder ofta särskilda regler kring eldning, som att använda grillplatser.

Kom ihåg att släcka ordentligt efter dig. Nio av tio skogsbränder orsakas av människor.