Radar · Integritet

Sexualisering av utsatta unga – fortsatta övergrepp på ungdomshem

Bland tjejer på ungdomshem har en majoritet utsatts för sexuella övergrepp tidigare i livet.

Sex mot cigg, tafsande och rena övergrepp. Sköra unga flickor, men också pojkar,  vittnar om utnyttjande i en miljö som egentligen skulle skydda dem. Det skriver organisationen Skyddsvärnet i en ny rapport.

Varje år placeras drygt 1 000 barn och ungdomar på statliga ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis. Många av dessa unga har utsatts för olika slags övergrepp. En placering på ett Sis-hem ska innebära hjälp och stöd men enligt en ny rapport fortsätter övergreppen på flera av hemmen.

Rapporten I stället för att få hjälp blev jag utsatt för sexuella övergrepp är framtagen av organisationen Skyddsvärnet. Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, ledare för projektet Ung inlåst, har intervjuat 25 ungdomar, varav ungefär hälften har sett eller upplevt sexuella trakasserier eller övergrepp på statliga ungdomshem.

Olle Eriksson och Jonas Klinteberg har även tagit del av anmälningar till tillsynsmyndigheten Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. I anmälningarna larmar personal om Sis-hem som genomsyras av en ”osund flicksyn” och om personal som ”tar ungdomar på rumpan och brösten vid visitation och nedläggning”.

Olle Eriksson är projektledare för Ung inlåst på Skyddsvärnet, en organisation som arbetar för att bistå människor att nå ökad självständighet
Olle Eriksson är projektledare för Ung inlåst på Skyddsvärnet, en organisation som arbetar för att bistå människor att nå ökad självständighet. Foto: Rebecca Hagman

Även pojkar utsätts

Varför tror du att det verkar vanligt förekommande med sexuella trakasserier eller övergrepp på Sis-hem?

– Dels söker sig illasinnade vuxna till sammanhang där de finns barn och unga. Dels är Sis speciellt då personalen har stora maktbefogenheter, vilket kan leda till integritetskränkningar vid till exempel visitationer. Dels är placerade barn och ungdomar väldigt utsatta. Många har erfarenheter av fysiska och psykiska övergrepp och har växt upp med psykisk ohälsa. Bland tjejer har en majoritet utsatts för sexuella övergrepp tidigare i livet. Det är barn och unga som är väldigt sköra och det utnyttjas tyvärr, säger Olle Eriksson.

Han betonar att utsättas för övergrepp i en låst miljö innebär ökad risk för psykisk ohälsa och för att tilliten till samhället urholkas.

– Vi reagerade på att inte bara flickor utan även pojkar utsätts. Vi tyckte också det var uppseendeväckande att – trots att personal rapporterat att det råder en osund syn på flickor – det anställs mest män att arbeta med flickor i mellan- och högstadieålder. Flickorna vi pratat med är överens om behovet av att ha fler kvinnor omkring sig, säger Olle Eriksson.

Byta droger mot sex

I rapporten vittnar Linda, som 15 år gammal placerades på ett statligt ungdomshem, om att hon har erbjudits droger mot sex kopplat till samtliga tre Sis-hem.

”Det hände aldrig på hemmet, där är det mer bara trakasserier, alltså flörtar eller att de tafsar. Utan det var på utevistelser, när man fick åka ut med personal. På ett av hemmen åkte man ut med en personal som kunde säga att ’du hade väl inte så många cigg? Kan du göra det här så går jag in och köper två paket cigg till dig’. Ibland var det inte bara sex såsom oralsex, utan typ sexuella handlingar som att personalen tog på mina bröst eller vagina. Det har varit svenska män över 40 år.”

Nadja, som var Sis-placerad i sju år, säger att sexuella trakasserier är vanligt förekommande: ”Jag fick alltid ’komplimanger’ om att jag hade stora bröst och att jag såg mysig ut. När man nämner det till chefen, så känns det inte som att de lyssnar alls, ens ord är ingenting emot personalens ord.”

En av 25 intervjuade polisanmälde övergrepp. Några uppgav att de tagit upp händelser med personal men inga åtgärder vidtogs, enligt rapporten.

Ivo: Tillsyn vid behov

Olle Eriksson säger att flera anmälningar kom under ett år till Ivo angående ett Sis-hem. Ungdomar, anhöriga och personal larmade om att personal utnyttjade intagna sexuellt och erbjöd droger mot sex. Han menar att såväl Statens institutionsstyrelse som Inspektionen för vård och omsorg brister i sina uppdrag att upptäcka och förebygga övergrepp.

Men Annelie Andersson, inspektör på Ivo, känner inte igen att Ivo fått uppgifter som tyder på stora problem med sexuella övergrepp i Sis-hem.

– Får vi uppgifter om övergrepp gör vi en anmälan till socialtjänsten, som ska handlägga den. Socialtjänsten har också en skyldighet att följa upp av vården för alla placerade barn. Alla barn och unga ska ha en socialsekreterare som besöker dem och har regelbundna enskilda samtal med dem, säger hon.

Annelie Andersson säger att Ivo inte har fått samma mängd uppgifter om sexuella övergrepp i Sis-hem som framgår av rapporten.

– Ivo erbjuder alla barn samtal när vi gör besök och inspektion. Om vi får uppgifter om till exempel sexuella övergrepp gör vi en orosanmälan och uppmärksammar även huvudmannen på uppgiften. Vi har anmälningsskyldighet och gör ett par hundra orosanmälningar per år, det kan röra olika uppgifter om att barn och unga kan fara illa. Vi inspekterar alla HVB, Sis och stödboenden minst en gång per år och oftare på förekommen anledning, säger Annelie Andersson.

Behövs mer utbildning

6 av 25 ungdomar som ni i Skyddsvärnet haft kontakt med har upplevt sexuella trakasserier eller övergrepp på Sis-hem. Speglar siffran hur det ser ut på hemmen?

– Vi kan inte dra några slutsatser om omfattningen. Däremot lyfter vi fram att anmälningsgraden gällande sexuella övergrepp är låg i Sverige generellt, väldigt många drabbade anmäler aldrig och pojkar och flickor i samhällets tvångsvård är extra utsatta. Vi ställer därför en rad krav bland annat att Statens institutionsstyrelse ska se över rutiner för utevistelse och vård i enskildhet, för många av övergreppen sker när personal är ensam med de unga, säger Olle Eriksson.

Kan du peka på ett par åtgärder för att upptäcka och förebygga övergrepp och trakasserier?

– Dels se över de rutiner jag nämnde, dels trycker vi på behovet av att personal på Sis-hem ska ha en adekvat utbildning. Nu har myndigheten satt målet att all personal ska ha till exempel ha utbildning för behandlingsassistent men vi kan konstatera att det är en lång väg dit. Många har ingen kunskap om att arbeta med flickor som tidigare i livet utsatts för sexuella övergrepp med vad det innebär av trauman och svårigheter.

Bland Skyddsvärnets förslag till myndigheter

Statens institutionsstyrelse
• Mer aktivt förebyggande arbete för att höja medvetenheten om sexuella övergrepp och kränkningar på institutioner.
• Ta ungdomars vittnesmål om övergrepp och trakasserier på allvar.
• Under besök på institutionerna ta upp frågor kring sexuella övergrepp och trakasserier med placerade unga.
Inspektionen för vård och omsorg
• Se över rutiner för tillsyner på Sis ungdomshem.
• Gör fler än en tillsyn per år. 
• Kategorisera anmälningar om sexuella trakasserier och övergrepp och gör det sökbart för att kunna få en överblick av antal anmälningar per år.
Justitieombudsmannen
• Ta upp frågor om sexuella övergrepp och trakasserier med placerade unga under Ocpat-inspektionerna. Dessa är en del av JO:s särskilda uppdrag att regelbundet inspektera platser där människor hålls frihetsberövade.
Källa: Rapporten I stället för att få hjälp blev jag utsatt för sexuella övergrepp, JO

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV