Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter:

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, kallar USA:s hot om sanktioner mot personer som samarbetar med domstolen ”ett oacceptabelt försök att störa rättsstatsprincipen.”

Vattenbrist hotar inför coronasommaren i Sverige. Fler är hemma och spolar vatten i kranarna.

Brasilien beräknas idag, fredag, att bli det land med näst högst antal döda i coronavirus. Flest dödsoffer på grund av pandemin har USA.

"Om du inte kan förklara något på ett enkelt sätt, då förstår du inte det hela tillräckligt bra"

Albert Einstein (1879 – 1955), fysiker och geni

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det Internationella dagen mot barnarbete. Dagen instiftades av FN i början på 2000-talet för att uppmärksamma omfattningen av barnarbete i världen och vilken enorm insats som krävs för att se till att inga barn ska tvingas arbeta.

Och idag firar både Filippinerna och Ryssland nationaldag.

DET HÄNDE DÅ

1975, för 45 år sedan – Indiens högsta domstol dömer premiärministern Indira Gandhi för korruption och fusk vid valet 1971. Därmed skulle hon inte få ha några offentliga uppdrag på sex år. Men Indira Gandhi vägrade lämna sin post. I stället utlyste hon undantagstillstånd och fängslade meningsmotståndare. I augusti beslutade parlamentet om en lagändring som upphävde domen mot henne.

2018, för två år sedan – det första toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

2019, för ett år sedan – Ecuador legaliserar samkönade äktenskap.
Sedan 2020 tillåts det nu i 27 av jordens länder (enligt FN:s sätt att räkna finns det 195 självständiga stater i världen men enligt CIA:s The World Factbook existerar det 267 länder). I Polen, Serbien, Lettland och Litauen har äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna skrivits in i grundlagen.

2…

…dagar varade den första Gärdesfesten, 12 – 14 juni 1970. Den här festen var inspirerad av Monterey Pop Festival och Woodstockfestivalen och var en kulturpolitisk manifestation.

Festivalen anordnades utan att man ansökt om tillstånd. Man försökte först få tillstånd på Skeppsholmen, men eftersom kommunen krävde en summa pengar (50 000 kr) i deposition som arrangörerna inte hade, förflyttades festen till Gärdet.

Band som Gunder Hägg, Träd, Gräs och Stenar, Solen skiner, Gudibrallan, Love Explosion och Arbete & Fritid spelade. Festen på Gärdet kom att fungera som något av en samlande startpunkt för den vänsterorienterade progressiva musikrörelsen som kommit att kallas för proggen.

Morgonkollen svidar nu om till Sommarstollen – vi tar helt enkelt lite ledigt
Morgonkollen svidar nu om till Sommarstollen – vi tar helt enkelt lite ledigt. Men tidningen Syre fortsätter att komma ut oavbrutet. Vi önskar dig en bra tid i en utmanande period. Ta hand om dig. Foto: Matt Rourke/TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV